Resolutie 94 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Resolutie 94
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 29 mei 1951
Nr. vergadering 548
Code S/RES/94
Stemming
voor
11
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Internationaal Gerechtshof
Beslissing Datum voor verkiezing nieuwe rechter.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1951
Permanente leden
Vlag van Taiwan Taiwan · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van de Sovjet-Unie van 1936-1955 Sovjet-Unie · Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van de Verenigde Staten (1912-1959) Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Brazilië (1889-1960) Brazilië · Vlag van Ecuador (1900-2009) Ecuador · Vlag van India India · Vlag van Nederland Nederland · Vlag van Turkije Turkije · Vlag van Joegoslavië (1943-1992) Joegoslavië
Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Resolutie 94 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties van eind mei 1951 werd unaniem aangenomen op de 548ste vergadering van de Veiligheidsraad.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad betreurde het overlijden van rechter José Philadelpho de Barros e Azevedo (Brazilië) op 7 mei. Er werd opgemerkt dat hierdoor gedurende de rest van de ambtstermijn van de overledene een positie in het Hof vacant was, die volgens het Statuut van het Internationaal Gerechtshof moest worden ingevuld. In overeenstemming met artikel °14 van het Statuut zou de datum van de verkiezing om deze positie in te vullen worden vastgelegd.

Besloten werd dat de verkiezing zou plaatsvinden tijdens de zesde sessie van de Algemene Vergadering. Voorts werd besloten dat deze verkiezing moest plaatsvinden vóór de verkiezing van vijf posities van welke de ambtstermijn op 5 februari 1952 afliep.

Nasleep[bewerken | brontekst bewerken]

Op 6 december werd Azevedo's landgenoot Levi Fernandes Carneiro gekozen als plaatsvervanger.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Originele werken bij dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 94 op de Engelstalige Wikisource.