Resolutie 978 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Resolutie 978
Van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties
Datum 27 februari 1995
Nr. vergadering 3504
Code S/RES/978
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Rwandese genocide
Beslissing Vroeg alle landen daders van de Rwandese genocide aan te houden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1995
Permanente leden
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Oman Oman · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Een Rwandees vluchtelingenkamp in Oost-Zaïre anno 1994.

Resolutie 978 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem aangenomen door de VN-Veiligheidsraad op 27 februari 1995. De Veiligheidsraad vroeg landen verdachten van de Rwandese genocide op te pakken.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Rwandese Genocide voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Toen Rwanda een Belgische kolonie was, werd de Tutsi-minderheid in het land verheven tot een elitie die de grote Hutu-minderheid wreed onderdrukte. Na de onafhankelijkheid werden de Tutsi verdreven en namen de Hutu de macht over. Het conflict bleef aanslepen, en in 1990 vielen Tutsi-milities verenigd als het FPR Rwanda binnen. Met westerse steun werden zij echter verdreven. In Rwanda zelf werd de Hutu-bevolking opgehitst tegen de Tutsi. Dat leidde begin 1994 tot de Rwandese genocide. De UNAMIR-vredesmacht van de Verenigde Naties kon vanwege een te krap mandaat niet ingrijpen.

Inhoud[bewerken | brontekst bewerken]

De Veiligheidsraad uitte opnieuw zijn bezorgdheid over rapporten over genocide en systematische mensenrechtenschendingen die werden gepleegd in Rwanda. Dat was bevestigd door de commissie van experts naar aanleiding van resolutie 935. Men was ook bezorgd over de situatie in de vluchtelingenkampen en het geweld tegen vluchtelingen die vrijwillig wilden terugkeren. De verantwoordelijken moesten berecht worden. Daarvoor was het Rwanda-tribunaal opgericht.

De Veiligheidsraad vroeg alle landen om personen waartegen voldoende bewijs was dat ze schuldig waren aan daden binnen de jurisdictie van het tribunaal op te pakken en vast te houden en secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali en openbaar aanklager Richard Goldstone te laten weten wie ze zijn, waarvan ze verdacht worden en het bewijs daarvan, wanneer ze werden opgepakt en waar ze worden vastgehouden. Ook werd aan deze landen gevraagd om samen te werken met het ICRC en onderzoekers van het tribunaal.

Alle aanvallen tegen de vluchtelingenkampen nabij de grenzen van Rwanda werden veroordeeld. De landen waarin die aanvallen plaatsvonden moesten de daders oppakken.

Verwante resoluties[bewerken | brontekst bewerken]

Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 978 op de Engelstalige Wikisource.