Resolutie 993 Veiligheidsraad Verenigde Naties

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vlag van Verenigde Naties
Resolutie 993
Van de VN-Veiligheidsraad
Datum 12 mei 1995
Nr. vergadering 3535
Code S/RES/993
Stemming
voor
15
onth.
0
tegen
0
Onderwerp Georgisch-Abchazisch conflict
Beslissing Verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie met 8 maanden.
Samenstelling VN-Veiligheidsraad in 1995
Permanente leden
Vlag van China China · Vlag van Frankrijk Frankrijk · Vlag van Rusland Rusland · Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk · Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Niet-permanente leden
Vlag van Argentinië Argentinië · Vlag van Botswana Botswana · Vlag van Tsjechië Tsjechië · Vlag van Duitsland Duitsland · Vlag van Honduras Honduras · Vlag van Indonesië Indonesië · Vlag van Italië Italië · Vlag van Nigeria Nigeria · Vlag van Oman Oman · Vlag van Rwanda (1962-2001) Rwanda
Het Georgische district Gali.
Het Georgische district Gali.

Resolutie 993 van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties werd unaniem door de VN-Veiligheidsraad aangenomen op 12 mei 1995, en verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie in Abchazië met acht maanden.

Achtergrond[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Georgisch-Abchazisch conflict voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op het einde van de jaren 1980 wilde de Abchazische minderheid in Abchazië onafhankelijk worden van Georgië, waartoe ze behoorden, terwijl de Georgiërs wel de meerderheid van de bevolking uitmaakten. De Georgiërs zagen dat niet zitten en in 1992 leidde de situatie tot een gewapend conflict. Daarbij raakte ook grote buur Rusland betrokken, die het voor de Abchazen opnam. Begin 1993 braken zware gevechten uit om de Abchazische hoofdstad Soechoemi, die kortstondig waren onderbroken door een staakt-het-vuren.

Inhoud[bewerken]

Waarnemingen[bewerken]

De Veiligheidsraad vond dat onvoldoende vooruitgang was geboekt naar een politiek akkoord. Wel werd verder gesproken over een nieuwe grondwet voor een federaal Georgië. Alle vluchtelingen hadden het recht op veilige terugkeer. Er werd betreurd dat de autoriteiten van Abchazië die terugkeer bleven hinderen. De terugkeer van de vluchtelingen uit de regio Gali zou daar een te verwelkomen eerste stap zijn. Verder hadden de humanitaire programma's een tekort aan geld. Het gesloten staakt-het-vuren was het afgelopen jaar over het algemeen gerespecteerd. Doch was de omgeving nog steeds niet veilig, zoals de aanvallen op burgers in Gali duidelijk maakten.

Handelingen[bewerken]

De Veiligheidsraad verlengde de UNOMIG-waarnemingsmissie tot 12 januari 1996. De partijen in het conflict werden opgeroepen vooruitgang te maken met de onderhandelingen. De Abchazen moesten zorgen dat de vluchtelingen sneller vrijwillig konden terugkeren. UNOMIG en de GOS-vredesmacht hadden maatregelen genomen om de veiligheidssituatie in de regio Gali hiervoor te verbeteren. Aan secretaris-generaal Boutros Boutros-Ghali werd gevraagd te bekijken hoe de naleving van de mensenrechten kon worden verbeterd. De landen werden gevraagd vrijwillig bij te dragen aan de fondsen voor de uitvoering van de gesloten akkoorden en de hulpverlening. Ten slotte werd de secretaris-generaal gevraagd om de drie maanden te rapporteren over de situatie in Abchazië.

Verwante resoluties[bewerken]

Logo Wikisource
Bronnen over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina United Nations Security Council Resolution 993 van de Engelstalige Wikisource.