Reuss-Untergreiz II

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Reuß-Untergreiz II
(Reuß-Untergreiz-Dölau)
Deel van het Heilige Roomse Rijk
 Reuss-Untergreiz 1583 – 1596 Reuss-Untergreiz 
(Details)
Algemene gegevens
Hoofdstad Dölau
Talen Duits
Religie(s) Protestants
Regering
Regeringsvorm Monarchie
Dynastie Huis Reuss
Staatshoofd Heer
De vorstendommen van de jongere linie in 1820 (oranje) - de interne grenzen zijn niet aangegeven; groen de oudere linie.

Reuss-Untergreiz II, ook wel Reuss-Untergreiz-Dölau genoemd, was een heerlijkheid in Thüringen die bestond van 1583 tot 1596 en stond onder bestuur van Reuss oudere linie, een tak van het Huis Reuss.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Reuss-Untergreiz II ontstond in 1583 toen Hendrik II de Lange en zijn broer Hendrik V hun territorium Reuss-Untergreiz verdeelden. Beide staten kregen de naam Untergreiz, als onderscheid werd door historici het rangnummer I respectievelijk II toegevoegd. Omdat Hendrik V als nieuwe residentie het kasteel van Dölau koos kreeg Reuss-Untergreiz II vaak de toevoeging Dölau, als onderscheid met Reuss-Untergreiz I.

In 1596 werd het tot dat moment gemeenschappelijk bestuurde gebied rond Schleiz verdeeld tussen de takken Reuss oudere, middelste en jongere linie. Hendrik V verkreeg uit deze erfenis een niet nader genoemd zesde deel. Hij verkocht dat deel onmiddellijk aan zijn neven van de middelste (Reuss-Obergreiz) en de jongere (Reuss-Gera) tak en ontving daarvoor 47.000 gulden. Tegelijkertijd kocht hij van zijn broer Hendrik II de Lange voor 39.000 gulden het gebied Reuss-Untergreiz I. Op dat moment vormde Reuss-Untergreiz weer één geheel.

Heerser[bewerken | brontekst bewerken]

Heer[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Huis Reuss voor een uitleg over de nummering van de vorsten.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Stucke, Sigismund: Die Reußen und ihr Land. Die Geschichte einer süddeutschen Dynastie. J.G.Bläschke Verlag. St.Michael 1984, ISBN 3-7053-1954-X, p. 124.
  • Schwennicke, Detlev: Europäische Stammtafeln. Neue Folge. Teil I/3 Die Häuser Oldenburg, Mecklenburg, Schwarzburg, Waldeck, Lippe und Reuss. Vittorio Klostermann. Frankfurt/Main 2000, ISBN 3-465-03060-5, Tabel 357.