Reuzenbovist

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Reuzenbovist
Riesenbovist.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales
Familie:Agaricaceae
Geslacht:Calvatia
Soort
Calvatia gigantea
(Batsch) Lloyd (1904)
Afbeeldingen Reuzenbovist op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Reuzenbovist op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De reuzenbovist (Calvatia gigantea, synoniem: Langermannia gigantea) is een paddenstoel uit de familie Agaricaceae.

Leefomgeving[bewerken]

De saprofyt groeit uitsluitend op de grond, in weilanden, tuinen of bossen[1]. Van de zomer tot de herfst is de soort aan te treffen. Het is een vrij algemeen voorkomende paddenstoel, met name op zandige of verstoorde klei- en veengrond en op plaatsen waar schapen geweid zijn.[2].

Eigenschappen[bewerken]

Het bijna bolvormige witte vruchtlichaam heeft een doorsnede tot 80 cm, soms zelfs nog groter[1]. Vaak is hij leerachtig en soms glanzend. Aan de onderzijde is hij iets gegroefd. Een steriele basis, zoals bij de afgeplatte stuifzwam (Lycoperdon pratense), ontbreekt hier. Het inwendige is eerst wit en vlezig, maar wordt later geelachtig. Als de sporen rijp zijn, verandert de kleur in olijfbruin en het geheel wordt dan vezelig.

De bevestiging in de grond met dikke myceliumstrengen is maar losjes. Wanneer de vruchtlichamen gaan rollen, worden de miljarden sporen door de wind verspreid.[1]

Toepassingen[bewerken]

Als het vlees nog wit is, is de reuzenbovist eetbaar[1]. Bedenk hierbij wel dat ze zware metalen in hun vruchtlichamen kunnen opslaan, en de concentratie hierbij kan oplopen tot waarden die voor voedingsmiddelen in België en Nederland niet zijn toegestaan.[2] Daarbij bevatten de paddenstoelen weinig voedingsstoffen en zit er weinig smaak aan.[3]

Referenties[bewerken]

  1. a b c d Paddenstoelen van West-Europa, door Roger Phillips, ISBN 90-274-7334-X
  2. a b Reuzenbovist (Langermannia gigantea) op SoortenBank.nl
  3. Paddenstoel van de maand - augustus 2009: Reuzenbovist - Langermannia gigantea (Batsch) Rostk op de website van de Nederlandse Mycologische Vereniging (NMV)