Reuzenvaraan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reuzenvaraan
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2018)
Pirentie tripodding.JPG
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Platynota (Varaanachtigen)
Familie:Varanidae (Varanen)
Geslacht:Varanus
Soort
Varanus giganteus
(Gray, 1845)
Perentie.png
Afbeeldingen Reuzenvaraan op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Reuzenvaraan op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De reuzenvaraan (Varanus giganteus) is de grootste varaan uit Australië[2] en de op drie na grootste varaan op aarde, op de komodovaraan, Papoeaanse varaan en Indische varaan na. De varaan komt vooral voor op droge vlaktes in Australië ten westen van het Groot Australisch Scheidingsgebergte.

De varaan kan tot 2,5 meter lang worden, maar gemiddeld wordt het dier tussen de 1,75 en 2 meter lang. Het gewicht bedraagt rond de 15 kilogram met een maximum van 20 kg. De reuzenvaraan komt niet veel voor en kan snel vluchten, waardoor het aantal dat gezien wordt door mensen gering blijft. De varaan kan goed en snel graven en graaft holen voor zichzelf om in te schuilen. De lange klauwen zorgen ervoor dat de hagedis in bomen kan klimmen en snel kan sprinten. Tevens staan ze vaak op hun achterpoten en staart om zo een beter zicht van de omgeving te krijgen, wat wel vaker voorkomt bij varanensoorten.

Het menu van de reuzenvaraan bestaat uit insecten, hagedissen, vissen, vogels en kleine knaagdieren als ratten en konijnen. Grotere exemplaren eten ook wel kleine kangoeroes en wombats.

Bronvermelding[bewerken]