Reuzenwolf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reuzenwolf
Reuzenwolf
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Carnivora (Roofdieren)
Familie:Canidae (Hondachtigen)
Geslacht:Canis
Soort
Canis dirus
Leidy, 1858
Verspreidingsgebied op basis van fossiele vondsten
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Reuzenwolf op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De reuzenwolf (Canis dirus) is een uitgestorven hondachtige uit het Pleistoceen; hij leefde in Amerika.

Ondanks zijn naam, was hij nauwer verwant aan de zadeljakhals en de gestreepte jakhals dan aan de moderne wolf. De genetische lijn tussen de wolf en de reuzenwolf ging circa 5,5 miljoen jaar geleden uiteen.[1]

Het dier had een lengte van 150-170 cm en een gewicht van 80-120 kg. Anderen geven echter 150 cm en 50-80 kg op, waarmee hij niet echt groter zou zijn dan de hedendaagse wolf. Hij was blijkens de botten wel zwaarder gebouwd.

De reuzenwolf verschilde op een aantal punten van de hedendaagse wolf: deze soort was groter en steviger gebouwd, de kop was breder, de poten waren korter, de tanden waren groter en de herseninhoud was, in verhouding tot zijn moderne verwanten, kleiner. De korte poten wijzen erop dat de reuzenwolf vermoedelijk niet zo goed kon rennen als de hedendaagse Canis-soorten. Door de grote tanden was de reuzenwolf in staat botten te kraken.

Uit de fossielen blijkt dat de reuzenwolf, net als de hedendaagse soorten, in roedels jaagde. Aangezien moderne wolven gezamenlijk in staat zijn een bizon te doden, zou een roedel reuzenwolven wellicht een kleine mammoet hebben kunnen overmeesteren. Ook paarden, pekari's en kamelen werden waarschijnlijk bejaagd. Daarnaast blijkt uit tandafdrukken in botten dat Canis dirus dikwijls vocht met sabeltandkatten, waarschijnlijk om kadavers. De reuzenwolf was wijdverspreid over het Amerikaanse continent, met vondsten in onder andere het middenwesten, Rancho La Brea in Californië, Mene de Inciarte in Venezuela, de Talara-teerputten in Peru en Brazilië. Net als de meeste megafauna, stierf ook Canis dirus 10.000 jaar geleden uit. Dit is mogelijk een gevolg van de komst van mensen naar de Amerikaanse continenten, ongeveer 13.000 jaar geleden, die gepaard ging met het uitsterven van een aantal grote zoogdieren waar de reuzenwolf op jaagde.