Naar inhoud springen

Reuzenzwenkgras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Reuzenzwenkgras
Rechts reuzenzwenkgras
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Clade:Commeliniden
Orde:Poales
Familie:Poaceae (Grassenfamilie)
Onderfamilie:Pooideae
Geslachtengroep:Poeae
Geslacht:Festuca (Zwenkgras)
Soort
Festuca gigantea
(L.) Vill. (1787)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Reuzenzwenkgras op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Reuzenzwenkgras (Festuca gigantea) is een vaste plant, die behoort tot de grassenfamilie (Gramineae oftewel Poaceae). De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten als een soort die in Nederland algemeen voorkomt en stabiel of toegenomen is. Reuzenzwenkgras komt van nature voor in Europa, Azië en Afrika.

De plant wordt 0,50-1,50 meter hoog en groeit in losse pollen. De tot 60 cm lange en 6-18 mm brede, vlakke, aan de bovenzijde ruwe bladeren hangen met de glanzende onderzijde naar boven. Onderaan de open bladschede zitten 1,8 mm hoge, stengelomvattende oortjes en een ongeveer 1 mm lang, stomp tongetje. Het aantal chromosomen 2n = 42.

Reuzenzwenkgras bloeit van eind juni tot in de herfst. De bloeiwijze is een tot 50 cm lange, los, overhangende pluim. De onderste krans bestaat meestal uit niet meer dan twee takken. De ongeveer 20 mm lange aartjes hebben vijf tot acht bloempjes. De kelkkafjes zijn ongelijk van lengte. Het bovenste kelkkafje is ongeveer 8 mm lang en het onderste 5,5 mm. Het bovenste kroonkafje (palea) is ongeveer 8,8 mm lang. Het onderste kroonkafje (lemma) is ongeveer 9 mm lang en heeft een witte, 10-18 mm lange, bochtige kafnaald. De meeldraad heeft ongeveer 2 mm lange, witgele helmhokjes. De vrucht is een graanvrucht.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

Reuzenzwenkgras komt voor op vochtige tot natte, voedselrijke grond in loofbossen en grienden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Festuca gigantea.