Revised NGC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Revised New General Catalogue[1](RNGC) en bijbehorende Revised Index Catalogue (RIC) vormen een catalogus van buitenaardse nevels en sterrenhopen.

Zij zijn een herziene versie van de oorspronkelijke catalogi New General Catalogue (NGC) en Index Catalogue (IC) van J. L. E. Dreyer. De catalogus, met 7840 objecten, werd in 1973 gemaakt door Jack Sulentic en William Tifft. Een deel van de beschrijvingen was niet geheel juist en een deel van de helderheden van objecten was niet accuraat gemeten door Dreyer. Derhalve zijn ze herzien.

Noch de NGC, noch de RNGC geeft posities weer in een gangbare epoche zoals B1950.0 of J2000.0, hetgeen de oorzaak is dat ze niet makkelijk bruikbaar zijn. Roger W. Sinnott heeft in 1988 de NGC 2000.0 gepubliceerd, die niet alleen coördinaten weergeeft volgens epoche 2000.0, maar ook op veel plaatsen is gecorrigeerd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Noten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Voor de eerste versie van dit artikel werden als bronnen gebruikt:
    • de Duitstalige, Engelstalige, Franstalige en Spaanstalige Wikipedia-artikelen over dit onderwerp.
    • Roger W. Sinnott (red.) (1988): NGC 2000.0, The Complete New General Catalogue and Index Catalogues of Nebuale and Star Clusters by J.L.E. Dreyer, Cambridge (Massachusetts, VS), Cambridge University Press & Sky Publishing Corporation, ISBN 0933346514