Revolutionair Comité van de Chinese Kwomintang

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Revolutionair Comité van de Chinese Kwomintang
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijvoorzitter Prof. Wan Exiang
Zetels
Nationaal Volkscongres
43 / 2.980
Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres
6 / 175
Geschiedenis
Opgericht 1 januari 1948
Algemene gegevens
Actief in Volksrepubliek China
Hoofdkantoor Peking, China
Krant Eenheid (团结报)
Aantal leden 131.410 (2017)
Richting Links
Ideologie Drie principes van het volk, Socialisme met Chinese karakteristieken, Chinese eenwording, Chinees nationalisme, Xi Jinping Gedachte
Afkorting RCCK
Coalitie Eenheidsfront
Website www.minge.gov.cn
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Revolutionair Comité van de Chinese Kwomintang
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 中国国民党革命委员会
Traditioneel 中國國民黨革命委員會
Pinyin Zhōngguó Guómíndǎng Gémìngwěiyuánhuì
Wade-Giles Chungkuo Kuomintang Komingweiyüanhui
Mantsjoe ᠮᡳᠨᡬᡝ
Oeigoers جۇڭگو گومىنداڭ ئىنقىلابىي كومىتېتى
Mongools ᠳᠤᠮᠳᠠᠳᠤ
ᠤᠯᠤᠰ ᠤᠨ
ᠭᠣᠮᠢᠨᠳᠠᠩ ᠤᠨ
ᠬᠤᠪᠢᠰᠬᠠᠯ ᠤᠨ
ᠵᠥᠪᠯᠡᠯ
Mongools cyrillisch Дундад улсын гоминдангийн хувьсгалын зөвлөл
Tibetaans ཀྲུང་གོ་གོ་མིན་ཏང་གསར་བརྗེ་ཨུ་ཡོན་ལྷན་ཁང
Wylie (romanisatie) (Tibetaans) krung go go min tang gsar brje u yon lhan khang
Engels Revolutionary Committee of the Chinese Kuomintang
Zhuang Cunghgoz Gozminzdangj Gwzming Veijyenzvei
Letterlijke vertaling Revolutionair Comité van de Chinese Nationalistische Partij

Het Revolutionair Comité van de Chinese Kwomintang (vereenvoudigd Chinees: 中国国民党革命委员会; traditioneel Chinees: 中國國民黨革命委員會; pinyin: Zhōngguó Guómíndǎng Gémìngwěiyuánhuì) (RCCK) is een van de acht geregistreerde kleine politieke partijen in de Volksrepubliek China onder het Eenheidsfront geleid door de Communistische Partij van China.

De partij werd in 1948 opgericht door linkse leden van de Kwomintang die tijdens de Chinese Burgeroorlog braken met die partij, voornamelijk uit onvrede over het beleid van Chiang Kai-shek. Het Revolutionair Comité beweert de ware erfgenaam te zijn van de nalatenschap van Sun Yat-sen. Eind 2017 telde het 131.410 leden.

Erevoorzitster van de partij Song Qingling was vicepresident van de Volksrepubliek China tussen 1959 en 1975, erevoorzitster van het Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres tussen 1976 en 1978, en honorair president van de Volksrepubliek China in mei 1981. Ook voorzitter Li Jishen bekleedde meerdere hoge posities binnen de Centrale Volksregering tussen 1949 en 1959.

Onder de officieel gesanctioneerde politieke partijen van de Volksrepubliek China wordt het Revolutionair Comité gezien als de tweede in status na de Communistische Partij zelf. Zo bezit de partij het op een na hoogste aantal zetels (30%) in de Politieke Consultatieve Conferentie van het Chinese Volk en beheert het tal van activa op het vasteland van China, waarvan sommige voorheen eigendom waren van de Kwomintang.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de relatie tussen de Chinese Kwomintang en de Chinese Communistische Partij steeds gespannener en dreigde een hervatting van de jarenlange burgeroorlog.

In 1945 en 1946 vormden leden van de linkervleugel van de Kwomintang respectievelijk de Drieprincipesvereniging (三民主义同志联合会) en de Vereniging ter bevordering van Democratie van de Chinese Kwomintang (中国国民党民主促进会) in Chongqing en Guangzhou.

In november 1947 werd in Hongkong de eerste gezamenlijke vertegenwoordigende vergadering van de linkerzijde van de Kuomintang gehouden; op 1 januari 1948 kondigde de vergadering de officiële oprichting aan van het Revolutionair Comité van de Chinese Kwomintang en werd Song Qingling, de weduwe van Sun Yat-sen, benoemd tot erevoorzitter van het Revolutionair Comité (ondanks dat ze nooit formeel toetrad tot de commissie).

Voorzitter Li Jishen, He Xiangning en Feng Yuxiang werden gekozen als het centrale leiderschap van de organisatie.

In 1949 werden Li Jishen en andere vertegenwoordigers van het RCCK door de Communistische Partij van China uitgenodigd om deel te nemen aan de Politieke Consultatieve Conferentie van het Chinese Volk.

Na de oprichting van de Volksrepubliek China in oktober 1949 behielden leden van het Revolutionair Comité hun posities in de gemeentelijke en centrale regeringen.

In november 1949 werd in Peking het tweede congres van het Revolutionair Comité van de Chinese Kwomintang gehouden waar de Vereniging ter bevordering van Democratie van de Chinese Kwomintang, de Drieprincipesvereniging en andere leden van de linkervleugel van de Kwomintang overeen kwamen om samen te voegen met het Revolutionair Comité.

Tegenwoordig concentreert het Revolutionair Comité van de Chinese Kwomintang zich op het verbeteren van de betrekkingen met de Kwomintang op Taiwan, en bestaat het lidmaatschap voornamelijk uit de afstammelingen van de revolutionairen van de originele Kwomintang.

Centrale Commissie[bewerken | brontekst bewerken]

De Centrale Commissie van het Revolutionair Comité van de Chinese Kwomintang heeft zes afdelingen, waaronder het Algemeen Bureau en afdelingen voor Organisatie, Propaganda, Verbindingen, Sociale Diensten en Onderzoek.

Voorzitters van de Centrale Commissie[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Li Jishen (李济深), 1948–1959
 2. He Xiangning (何香凝), 1960–1972
 3. Zhu Yunshan (朱蕴山), 1979–1981
 4. Wang Kunlun (王昆仑), 1981–1985
 5. Qu Wu (屈武), 1987–1988
 6. Zhu Xuefan (朱学范), 1988–1992
 7. Li Peiyao (李沛瑶), 1992–1996
 8. He Luli (何鲁丽), 1996–2007
 9. Zhou Tienong (周铁农), 2007–2012
 10. Wan Exiang (万鄂湘), 2012–heden

Erevoorzitters van de Centrale Commissie[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Song Qingling (宋庆龄), 1948–1949
 2. Qu Wu (屈武), 1988–1992
 3. Zhu Xuefan (朱学范), 1992–1996
 4. Hou Jingru (侯镜如), 1992–1994
 5. Sun Yueqi (孙越崎), 1992–1995

Voorzitters van provinciale commissies[bewerken | brontekst bewerken]

Verkiezingsgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nationaal Volkscongres[bewerken | brontekst bewerken]

Verkiezingsjaar Zetelaantal
2017–18
43 / 2.980

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bronvermelding[bewerken | brontekst bewerken]

Dit artikel of een eerdere versie ervan is een (gedeeltelijke) vertaling van het artikel Revolutionary Committee of the Chinese Kuomintang op de Engelstalige Wikipedia, dat onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen valt. Zie de bewerkingsgeschiedenis aldaar.