Rey

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rey
Personage uit Star Wars
Filmgegevens
Acteur(s) Daisy Ridley
Episodes VII en VIII
Gegevens personage
Soort Mens
Thuiswereld Jakku
Geslacht Vrouw
Geboortedatum 15 ABY
Organisatie(s) Resistance, Jedi
Positie(s) Jedi, piloot van de Millennium Falcon
Wapens Lichtzwaard
Lijst van personages

Rey is een personage uit de achtdelige filmserie Star Wars en verscheen voor het eerst in Episode VII: The Force Awakens (2015).

Biografie[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Episode VII: The Force Awakens[bewerken]

Rey werd als jong meisje achtergelaten door haar ouders en overgeleverd aan schroothandelaar Unkar Plutt. Om te overleven op de woestijnplaneet Jakku, zoekt ze naar kostbare onderdelen in de gecrashte Star Destroyers op de planeet.

Nadat ze BB-8 redde uit de handen van Teedo en Unkar Plutt, ontmoet ze Finn, een gedeserteerde stormtrooper die zich uitgeeft voor een militant van de Resistance. Samen met Finn en BB-8 ontvlucht ze Jakku en de First Order in de Millenium Falcon om BB-8 terug te brengen naar de Resistance, aangezien de droid een belangrijke aanwijzing met zich meedraagt in de zoektocht naar de verdwenen Luke Skywalker. Het schip wordt echter snel onderschept door Han Solo en Chewbacca.

Omdat de Millenium Falcon een gekend ruimteschip is, gaan ze op zoek naar een nieuw transportmiddel op Takodana. Op Takodana wordt Rey op aangetrokken door de kelders van de bar van Maz Kanata, waar ze een oud lichtzwaard ontdekt. Wanneer ze het lichtzwaard aanraakt, krijgt ze een visioen die haar gebeurtenissen uit het verleden, heden en toekomst laat zien. Geschrokken door wat ze net meemaakte, vlucht ze het bos in, waar ze wordt overmeesterd door Kylo Ren.

Kylo ontvoert Rey en probeert zo de informatie die naar Luke Skywalker leidt uit haar te halen. Rey weet zich echter met behulp van de force af te sluiten van Kylo en te ontsnappen uit haar cel op Starkiller Base.

Hoewel ze eerst enorm weigerachtig stond tegenover Luke's lichtzwaard, gebruikt ze het wapen om Kylo Ren te verslaan nadat deze Finn dodelijk verwonde tijdens een gevecht op Starkiller Base. Behulp van de Force weet ze Kylo te verslaan en samen met Finn en Chewbacca de planeet te verlaten voordat deze wordt vernietigd door de Resistance.

In opdracht van Leia Organa gaat ze daarna op zoek naar Luke op Ahch-To met als missie om hem terug te halen uit zijn ballingschap en de strijd tegen de First Order aan te gaan.

Episode VIII: The Last Jedi[bewerken]

Rey heeft de legendarische Jedimeester Luke Skywalker gevonden. Hij blijkt echter niet te willen terugkeren uit ballingschap, en tevens weigert hij om haar te trainen. Langzaam maar zeker weet ze hem te overtuigen om haar toch enkele lessen in de gebruiken van de Force te geven.

Rey ontdekt ook dat ze nog steeds een connectie door middel van de Force heeft met Kylo. Ze haat Kylo, omdat hij Han vermoorde, maar langzaam aan begint ze te geloven dat Kylo nog kan teruggebracht worden naar de goede kant.

Uiteindelijk verlaat ze Luke en Ahch-To om Kylo te confronteren en hem zo te helpen bekeren. Ze blijkt echter misleid te zijn door Supreme Leader Snoke, die voor de connectie zorgde tussen Kylo en Rey en het conflict in Kylo te misbruiken om zo Rey naar zich toe te lokken.

Snoke gebruikt uiteindelijk de Force op Rey om de locatie van Luke te achterhalen en geeft nadien de opdracht aan Kylo om Rey te vermoorden. Kylo keert zich echter tegen zijn meester. Rey gelooft nu meer dan ooit dat Kylo nog kan terugkeren, maar hij heeft echter zijn beslissing genomen en zijn innerlijke conflict begraven. Kylo Ren zal nooit meer Ben Solo worden.

Rey weet te ontsnappen van het uiteenvallende vlaggenschip van Snoke. Samen met Chewbacca en de Millenium Falcon redt ze het handjevol leden van de resistance van de planeet Crait door middel van de Force te gebruiken, terwijl Luke Skywalker een projectie van zichzelf gebruikte om Kylo Ren en de First Order op afstand te houden.