Reykjanes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Reykjanes
Schiereiland van IJsland
Reykjanes (IJsland)
Reykjanes
Locatie
Land IJsland
Coördinaten 63° 52′ NB, 22° 34′ WL
Detailkaart
Kaart van Reykjanes
Foto's
Iceland (3), Reykjanes peninsula.JPG
Portaal  Portaalicoon   Noord-Europa

Reykjanes (of Reykjanesskagi) is een schiereiland in het zuidwesten van IJsland, ten zuiden van de hoofdstad Reykjavík, en omvat voor het grootste deel de regio Suðurnes.

Er is een geothermische elektriciteitscentrale in Svartsengi waar het bekende kuuroord en warmwaterbad Blue Lagoon, of in het IJslands Bláa Lónið, aan verbonden is.

Enkele dorpen in Reykjanes zijn Grindavík, Hafnir, Sandgerði, Garður, Njarðvík, Vogar en het stadje Keflavík, waar zich de internationale luchthaven van Keflavík bevindt. Het gebied ten noorden van de luchthaven heet nu Miðnes, maar tijdens de kolonisatie van IJsland heette het Rosmhvalanes (Walrusschiereiland) omdat hier destijds aan de kust walrussen voorkwamen.

Dwars door het schiereiland loopt de Álfagjá. Dit is een zes meter diepe riftvallei die de overgang vormt tussen de Euraziatische en de Noord-Amerikaanse Plaat. Hier is in 2002 een brug overheen gebouwd die vernoemd is naar Leif Eriksson.

Verder is op Reykjanes de Þríhnúkagígur te vinden. Dit is een slapende vulkaan waarvan de magmakamer toegankelijk is. Ook het meer Kleifarvatn ligt op het Reykjanes-schiereiland.

Zuidwesterlijker staat de tafelberg Fagradalsfjall, met een 385 meter het hoogste punt van Reykjanes. Tussen 19 maart en 18 september 2021 was er een vulkanische uitbarsting in en bij het dal Geldingadalir aan de voet van Fagradalsfjall. Het ontstane vulkanisch systeem en het bijbehorende lavaveld kregen de naam Fagradalshraun. Daarvoor was er al 800 jaar geen vulkaanuitbarsting in Reykjanes. Sinds 2007 werd het gebied actiever en waren periodes met magmatische aardbevingen verspreid over het schiereiland. Het zou nog tot 2021 duren voor er magma aan de oppervlakte zou komen. Eerdere periodes van actief vulkanisme op het schiereiland duurden enkele honderden jaren en er werd rekening mee gehouden dat de uitbarsting van 2021 de eerste van een langdurige serie uitbarstingen is. Op 3 augustus 2022 volgde een nieuwe uitbarsting van de Fagradalshraun.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Reykjanes peninsula van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.