Rhabdomyosarcoom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De opmaak van dit artikel is nog niet in overeenstemming met de conventies van Wikipedia. Mogelijk is ook de spelling of het taalgebruik niet in orde. Men wordt uitgenodigd deze pagina aan te passen.

Het rhabdomyosarcoom is een weke delen tumor (of sarcoom) die voornamelijk voorkomt bij kinderen en adolescenten. Het ontstaat uit embryonale cellen die uit kunnen rijpen naar spiercellen. Het is de meest voorkomende weke-delen-tumor bij kinderen en kan bijna op elke plek in het lichaam ontstaan. Sarcomen komen bij 6 tot 8 op de 1.000.000 kinderen voor en 60% hiervan zijn rhabdomyosarcomen. De meest voorkomende types zijn het embryonaal- en het alveolair rhabdomyosarcoom.

Symptomen[bewerken | brontekst bewerken]

De symptomen van het rhabdomyosarcoom zijn afhankelijk van de lokalisatie waar de tumor zich bevindt en zijn meestal het gevolg van druk van de tumor op omliggende weefsels of organen.

Diagnose[bewerken | brontekst bewerken]

De diagnose rhabdomyosarcoom kan eigenlijk alleen worden gesteld door tumorweefselonderzoek. Hiervoor zal een stukje weefsel of biopt worden afgenomen van de tumor. Van tevoren zal door middel van röntgenonderzoek, een echografie, MRI, CT, PET scan en/of botscan worden beoordeeld waar de tumor zich precies bevindt, hoever hij is doorgegroeid en of er aanwijzingen zijn voor uitzaaiingen.

Behandeling[bewerken | brontekst bewerken]

De behandeling van deze tumor is bijna altijd een combinatiebehandeling. Eerst volgt chemotherapie om de tumor kleiner te maken en eventuele uitzaaiingen te voorkomen of te behandelen. Daarna volgt de zogenaamde lokale behandeling waarbij er een operatie plaatsvindt om de tumor te verwijderen eventueel gecombineerd met lokale bestraling. Daarna volgt vaak opnieuw chemotherapie eventueel gevolgd door uitwendige bestraling.


Zie de categorie Rhabdomyosarcoma van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.