Rhiannon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Voor het nummer van Fleetwood Mac zie Rhiannon (Fleetwood Mac).

Rhiannon is een personage uit het verhaal Pwyll heer van Dyved uit de Mabinogion, zij is een feeënprinses. Rhiannon is de dochter van Hefeydd de Oude, de vrouw van Pwyll en later van Manawyddan, en de moeder van Pryderi. Soms wordt ze gelijkgesteld aan de Gallische godin Epona.

Vlak na de geboorte van Pryderi wordt hij ontvoerd, de zes bakers smeerden bloed van een puppy om de mond van de moeder. De volgende ochtend vertellen de bakers dat zij haar eigen kind heeft opgegeten. Rhiannon moet als straf voor het kasteel zitten en elke bezoeker moet zij het verhaal van haar misdaad vertellen. De bezoekers moet zij het kasteel indragen op haar rug, als een paard.

De leenheer Teyrnon heeft een merrie, elke nacht van 1 mei krijgt zij een veulen. Elk jaar is het veulen de volgende ochtend verdwenen. Hij houdt de wacht en ziet een enorme klauw het veulen grijpen. Hij hakt de arm bij de elleboog af, maar ziet buiten niets in het donker. Als hij weer binnenkomt, ziet hij een baby. De jongen lijkt op Pwyll en wordt na vier jaar naar het kasteel gebracht. Rhiannon wordt van alle blaam gezuiverd.

Zie ook[bewerken]