Rhode Island (staat)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The State of Rhode Island
and Providence Plantations
Staat van de Verenigde Staten Vlag van de Verenigde Staten
Vlag van Rhode Island Zegel van Rhode Island
(Details)
Rhode Island in United States (zoom).svg
Coördinaten 41°42'NB, 71°30'WL
Algemeen
Oppervlakte 4005 km²
(32,4% water)
Inwoners 1.051.302
(388 inw./km²)
Hoofdstad Providence
Politiek
Gouverneur Gina Raimondo (D)
Overig
Tijdzone Eastern Standard Time (UTC−5)
Toegetreden 29 mei 1790
Bijnaam Ocean State
Detailkaart
Kaart van The State of Rhode Island and Providence Plantations
Foto's
Rhode Island State House
Rhode Island State House
Portaal  Portaalicoon   Verenigde Staten

Rhode Island, officieel The State of Rhode Island and Providence Plantations, is een van de staten van de Verenigde Staten. Een klein deel van het grondgebied is een eiland met dezelfde naam: Rhode Island is het grootste eiland in Narragansett Bay, dat ook bekendstaat als Aquidneck Island. Het gebied op het vasteland wordt Providence Plantations genoemd. Rhode Island is qua oppervlakte de kleinste van de vijftig Amerikaanse staten (zeven staten hebben echter minder inwoners). De standaardafkorting voor de "Ocean State", zoals de bijnaam luidt, is RI. De hoofdstad is Providence. Rhode Island wordt door de bevolking ook wel "The Biggest Little State" genoemd.

Geschiedenis[bewerken]

Het gebied dat nu de staat Rhode Island vormt, werd oorspronkelijk bevolkt door Indianenstammen. Roger Williams stichtte er in de eerste helft van de 17e eeuw een kolonie.

Er zijn meerdere theorieën over de herkomst van de naam Rhode Island, maar de consensus lijkt te zijn dat de Nederlandse ontdekkingsreiziger Adriaen Block het grootste eiland "Roodt Eilandt" noemde vanwege de roodkleurige klei. Een andere theorie is dat Rhode Island genoemd zou zijn naar het Griekse eiland Rodos. De Italiaanse ontdekkingsreiziger Giovanni da Verrazzano zou rond 1524 van het nu Block Island geheten eiland (zie onder) gezegd hebben dat het ongeveer even groot was als Rodos. Later zou er verwarring zijn geweest over welk eiland hij bedoelde, en zo kreeg het grootste eiland in de baai de naam "Rhode Island".

Rhode Island hoorde bij de dertien kolonies die samen de Engelse overheersing bestreden (zie: Amerikaanse Revolutie). Op 29 mei 1790 ratificeerde het als dertiende en laatste de Amerikaanse Grondwet, na dreigingen dat het anders als buitenlands beschouwd zou worden en met exportheffingen te maken zou krijgen.[1]

In 1842 vond in Rhode Island onder Thomas Dorr een opstand plaats. De door hem ontworpen liberale grondwet werd bij referendum aangenomen, maar verworpen door gouverneur Samuel Ward King.

Op 18 mei 1852 was Rhode Island de eerste staat die slavernij onwettig verklaarde. Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog, die de slavernij als aanleiding had, stond Rhode Island dan ook aan de kant van de Unie.

Geografie[bewerken]

De staat Rhode Island beslaat 4005 km², waarvan 2709 km² land is. Het is qua oppervlakte de kleinste van de vijftig staten, iets groter dan Noord-Holland en behoort tot de Eastern tijdzone.

Het grootste gedeelte van de staat Rhode Island ligt op het vasteland; verder zijn er onder meer de eilanden Rhode Island, Prudence Island, en Conanicut Island, die alle in Narrangansett Bay, een baai aan de Atlantische Oceaan liggen. Zo'n 20 km uit de kust ligt Block Island, dat genoemd is naar Adriaen Block, een Nederlandse ontdekkingsreiziger, die het eiland in 1614 bezocht.

Rhode Island grenst in het noorden en oosten aan de staat Massachusetts en in het westen aan Connecticut.

Het grootste meer is het Scituate Reservoir. Het hoogste punt van de vrij vlakke staat ligt op slechts 247 m.

Demografie en economie[bewerken]

In 2000 telde Rhode Island 1.048.319 inwoners (262 per km²). De grootste steden zijn Providence en Middletown.

Het bruto product van de staat bedroeg in 2001 37 miljard dollar.

De hoofdstad Providence ligt aan Amtraks Northeast Corridor die de stad een snelle treinverbinding geeft met Boston, New York en Washington D.C..

Interstate 95, een autosnelweg die deel uitmaakt van het Interstate Highway System, verbindt Rhode Island naar het noorden met Boston en door naar de Canadese grens. Naar het westen naar New York en door naar Philadelphia, Washington en verder naar Miami.

De belangrijkste luchthaven is Theodore Francis Green State Airport, ten zuiden van Providence.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van county's in Rhode Island voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rhode Island is onderverdeeld in vijf county's.

Politiek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van gouverneurs van Rhode Island.

Aan het hoofd van de uitvoerende macht van de staat staat een gouverneur, die direct gekozen wordt door de kiesgerechtigden in de staat. Bij de gouverneursverkiezingen van 4 november 2014 is Gina Raimondo van de Democratische Partij verkozen tot gouverneur van de staat Rhode Island. Zij is de eerste vrouwelijke gouverneur in de geschiedenis van de staat.

De wetgevende macht bestaat uit het Huis van Afgevaardigden van Rhode Island (Rhode Island House of Representatives) met 75 leden en de Senaat van Rhode Island (Rhode Island Senate) met 38 leden. Sinds meer dan twintig jaar hebben de Democraten een meerderheid in beide kamers.

De vertegenwoordiging van Rhode Island in het Amerikaans Congres bestaat uit twee senatoren en twee volksvertegenwoordigers. Alle vier zijn ze lid van de Democratische Partij. De laatste Republikein was senator Lincoln Chafee van 1999 tot 2007, die van 2011 tot 2015 gouverneur van Rhode Island was en in 2013 overstapte naar de Democratische Partij.

Externe link[bewerken]