Rhodesbeurs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rhodes House in Oxford.

De Rhodesbeurs (Engels: Rhodes Scholarship) is een naar Cecil Rhodes vernoemde prestigieuze internationale studiebeurs voor een vervolgstudie aan de Universiteit van Oxford. De beurs wordt toegekend voor twee jaar en kan tijdens het tweede jaar verlengd worden tot drie jaar. De beurs bestaat uit het vereiste collegegeld en een maandelijkse toelage voor verblijfskosten en levensonderhoud.

Aanvragen voor een Rhodesbeurs worden ingediend bij en gehonoreerd door de Rhodestrust, die in 1902 werd opgericht volgens de richtlijnen die Cecil Rhodes in zijn testament had laten vastleggen. Sinds 1904 worden jaarlijks beurzen toegekend.

Criteria voor toekenning[bewerken | brontekst bewerken]

Cecil Rhodes bepaalde vier criteria waarop studenten worden beoordeeld:

  • onderwijsprestaties
  • vermogen om eigen talenten ten volle te benutten, tot uitdrukking komend in liefde voor en succes in sport
  • eerlijkheid, lef, plichtsgetrouwheid, sympathie voor en ondersteuning van zwakkeren, vriendelijkheid, onbaatzuchtigheid en kameraadschap
  • moreel oordeelsvermogen, leidersinstinct en belangstelling voor anderen

Oorspronkelijk kwamen alleen mannelijke studenten in aanmerking uit de Britse kolonies, de Verenigde Staten en Duitsland. Als reactie op de Eerste en Tweede Wereldoorlog werden tussen 1914 en 1932 en tussen 1939 en 1970 geen beurzen toegekend aan Duitse studenten. Vanaf 1977 kunnen ook vrouwelijke studenten een Rhodesbeurs toegekend krijgen. Tegenwoordig worden aanvragen gehonoreerd uit: Australië, Bermuda, Botswana, Canada, Hongkong, India, Jamaica, Kenia, Lesotho, Pakistan, Malawi, Namibië, Nieuw-Zeeland, Swaziland, Verenigde Staten, Zambia, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Bekende Rhodes-alumni[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]