Rhydderch Hael

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rhydderch
? - 614
Rhydderch Hael
Koning van Strathclyde
Periode ca. 580614
Voorganger Tutagual
Opvolger Neithon

Rhydderch Hael (Onbekend - 614) was koning van het Koninkrijk Strathclyde in het zuiden van het huidige Schotland. Het centrum van zijn koninkrijk was Dumbarton Castle ('Britse burcht'). Rhydderch wordt genoemd als de zoon van koning Tutagual, die zijn voorganger was.

Rond 590 sloot hij een bondgenootschap met Urien Rheged en Gwallog ap Llaenog om het Angelsaksische koninkrijk Bernicia te veroveren. Door een onderlinge twist slaagde men niet in hun opzet. Daarnaast stond Rhydderch bekend om zijn contact met Columba van Iona en de heilige Mungo. Rhydderch werd door zijn familielid Neithon opgevolgd. Rhydderch Hael zou de magiër Merlijn aan zijn hof hebben ontvangen.

Mythologie[bewerken | brontekst bewerken]

Rhydderch Hael zou volgens de Keltische mythologie de eigenaar zijn van een zwaard waarbij, als hij het trok, de punt van het zwaard vuur vatte.[1] Dit mythische zwaard vormde een inspiratiebron voor het zwaard Excalibur van Koning Arthur.

Bronnen en referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Norman Davies (2012): Vergeten Koninkrijk, de verborgen geschiedenis van Europa, Bezige Bij, Amsterdam.
  1. Tri Thlws ar Ddeg Ynys Prydain, ed. en vert. Rachel Bromwich, Trioedd Ynys Prydein. Cardiff: University of Wales Press