Ricci-tensor

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De riccitensor is een wiskundig object uit de differentiaalmeetkunde, genoemd naar Gregorio Ricci-Curbastro. Het is een object dat uitdrukt in welke mate een ruimte verschilt van de gewone euclidische ruimte. Er kan ook een meetkundige interpretatie worden gegeven aan de riccitensor, namelijk de verstoring van een eenheidsvolume in de gegeven ruimte.

Formele definitie[bewerken | brontekst bewerken]

Net als de metrische tensor is de riccitensor een symmetrische bilineaire vorm op de raakruimte van een pseudo-riemannvariëteit[1] De riccitensor is het spoor van de riemann-tensor over twee van de vier indices.

Meer precies, stel dat een n-dimensionale pseudo-riemannvariëteit is. Noteer met de raakbundel van M ter hoogte van p. Voor elk paar vectoren

in de raakruimte, wordt de riccitensor gedefinieerd als het spoor van de lineaire afbeelding van

gegeven door

met R de riemanntensor.

Concreter, gegeven een bepaald coördinatensysteem, kunnen we dit in componenten uitschrijven als

.

De coëfficiënten zijn dan (in einsteinnotatie) gegeven door

.

De riccitensor is dus het spoor van de riemanntensor. In termen van de christoffelsymbolen wordt de riccitensor gegeven door:

,

waarbij differentiëren met een komma wordt genoteerd: de toevoeging

is een verkorte notatie voor toepassing van op de betreffende grootheid.

De ricci-tensor heeft verder de eigenschap symmetrisch te zijn:

.

De dimensie van is één gedeeld door de dimensie van de 'de coördinaat, en gedeeld door de dimensie van de 'de coördinaat.

Een variëteit met noemen we ook wel riccivlak. In relativiteitstheorie zijn riccivlakke ruimtes de vacuüm-oplossingen voor de ruimtetijd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]