Richard Brakenburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Sint Nicolaasfeest. 1685. Amsterdam, Rijksmuseum Amsterdam.

Richard Mennesz. Brakenburg of Brakenburgh (Haarlem, 22 mei 1650 – aldaar, 28 december 1702) was een Nederlands kunstschilder behorend tot de Hollandse School. Hij was vooral een genreschilder, maar liet ook historiestukken, landschappen en portretten na.

Brakenburg werd geboren in Haarlem als dertiende uit een gezin van veertien kinderen van een oorspronkelijk Oost-Friese familie. Hij was van 1670 tot 1687 woonachtig en actief in Leeuwarden en keerde in 1687 terug naar zijn geboortestad Haarlem. Hij leerde volgens Arnold Houbraken het vak van Frederick Mommers en de Haarlemse schilder Adriaen van Ostade. Als genreschilder was hij een trouwe navolger van Jan Steen. Ook maakte hij bescheiden naam als portretschilder en als dichter. In Leeuwarden was hij mogelijk leermeester van de Friese schilder van zeegezichten Wigerus Vitringa.

Werken van Brakenburg hangen onder andere in het Rijksmuseum in Amsterdam (zie afbeelding), het Mauritshuis in Den Haag en het Szépművészeti Múzeum in Boedapest.

Gallery[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Richard Brakenburgh van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.