Richard Buckminster Fuller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Richard Buckminster Fuller
BuckminsterFuller cropped.jpg
Persoonsinformatie
Nationaliteit Amerikaans
Geboortedatum 12 juli 1895
Geboorteplaats Milton
Overlijdensdatum 1 juli 1983
Overlijdensplaats Los Angeles
Werken
Belangrijke gebouwen Geodetische koepels
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Richard Buckminster Fuller (Milton, 12 juli 1895 - Los Angeles, 1 juli 1983) was een Amerikaanse uitvinder, architect, ontwerper en dichter.

R. Buckminster Fuller werd geboren in Milton, Massachusetts (VS) en studeerde te Harvard. Hij ontwikkelde het Dymaxion (dynamic and maximum efficiency) huis in 1927, en werd daarmee een voorloper van een meer op de ecologie gericht denken. In 1932 voltooide hij de bouw van de Dymaxion streamlined, een auto, die in alle richtingen kon rijden, later gevolgd door de eerste zogeheten geodetische koepel.

Deze koepelconstructie voor gebouwen werd door de Amerikaanse firma Temcor Inc. in productie genomen. In Nederland zijn het Aviodome op Schiphol (gebouwd in 1971, gedemonteerd in 2004[1] en weer op te bouwen in Barneveld[2], vrije overspanning van 60 meter), de Frans Hoebenshal te Deurne (gebouwd in 1977-1978, vrije overspanning van 53 meter, afgebroken circa 2015[3]), de Olympushal te Zoetermeer (gebouwd in 1978[4]), sporthal De Schulp aan de Poelderstraat in Budel (afgebroken in 2009), ‘De Koepel’ van Louwman & Parqui in Raamsdonksveer (1981) en een bedrijfshal aan de IBCweg te Best (gebouwd omstreeks 1981[5]) van een dergelijke koepel voorzien. In 2012 werd gestart met de bouw van een houten geodetische koepel in Diergaarde Blijdorp, Rotterdam.[6]

Van 1959 tot 1975 had Buckminster Fuller een leerstoel aan de Southern Illinois University, terwijl hij in 1962 tevens hoogleraar in de dichtkunst te Harvard werd.

Zijn bekendste boeken zijn waarschijnlijk Nine chains to the moon (1938) en Critical path (1981).

In de chemie is een klasse van verschijningsvormen van koolstof naar Buckminster Fuller genoemd: de fullerenen. De vorm van deze moleculen komt overeen met de structuur van zijn geodetische koepels. Het bekendste voorbeeld van een fullereen is buckminsterfullereen ('bucky-ball').

In 2008 kwam het succesvolle nummer 'The Architect' van dEUS uit, terug te vinden op hun plaat Vantage Point, dat geïnspireerd werd door Fuller en ook samples van zijn stem bevat.

De rebelse held[bewerken | brontekst bewerken]

Eva Rovers publiceert in 2019 een aantal brieven aan Bucky met de titel De rebelse held waar ze zijn werken beziet door de ogen van 21e-eeuwse wereldburgers.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Everything I know: 14 colleges van R. Buckminster Fuller (gearchiveerd op archive.org)