Richard Buckminster Fuller

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Richard Buckminster Fuller
BuckminsterFuller cropped.jpg
Persoonsinformatie
Nationaliteit Amerikaans
Geboortedatum 12 juli 1895
Geboorteplaats Milton
Massachusetts
Overlijdensdatum 1 juli 1983
Overlijdensplaats Los Angeles
Werken
Belangrijke gebouwen geodetische koepels
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Richard Buckminster Fuller, Milton 12 juli 1895 - Los Angeles 1 juli 1983, was een Amerikaanse architect, ontwerper en dichter.

Hij studeerde te Harvard. Hij ontwikkelde in 1927 een huis, waarmee hij de voorloper werd van een meer op de ecologie gericht denken en ontwierp in 1932 een auto, die in alle richtingen kon rijden, later gevolgd door de eerste geodetische koepel. Buckminster Fuller had van 1959 tot 1975 een leerstoel aan de Southern Illinois University, terwijl hij in 1962 tevens hoogleraar in de dichtkunst te Harvard werd.

In de chemie is een klasse van verschijningsvormen van koolstof naar Buckminster Fuller genoemd: fullereen. De vorm van deze moleculen komt overeen met de structuur van zijn geodetische koepels. Het bekendste voorbeeld van een fullereen is buckminsterfullereen, de 'bucky-ball'.

Zijn koepelconstructie voor gebouwen werd door de Amerikaanse onderneming Temcor Inc. in productie genomen. Deze dakconstructie werd in Nederland ook gebruikt. Het Aviodome op Schiphol was, toen het klaar was, in 1971 de grootste geodetische koepel in de wereld.

Zijn bekendste boeken zijn waarschijnlijk

  • (en) Nine chains to the moon, 1938 en
  • (en) Critical path, 1981.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De Belgische band dEUS bracht in 2008 het succesvolle nummer 'The Architect' uit, terug te vinden op hun plaat Vantage Point, dat geïnspireerd werd door Fuller en ook samples van zijn stem bevat.
  • Eva Rovers publiceerde in 2019 een aantal brieven aan Bucky met de titel De rebelse held, waarin ze zijn werken door de ogen van 21e-eeuwse wereldburgers beziet.

Websites[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Everything I know. 14 colleges van R. Buckminster Fuller, gearchiveerd op archive.org