Richard Minne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Richard Julius Minne (Gent, 30 november 1891 - Sint-Martens-Latem, 1 juni 1965) was een Vlaams dichter en prozaschrijver.

Zijn kindertijd bracht hij door te Eeklo bij zijn grootouders, omdat zijn moeder een winkel hield en zijn vader handelsreiziger was. Als jongeling keerde hij terug naar Gent en volgde hij aan het Koninklijk Atheneum de handelsafdeling en daarna aan de Universiteit enkele lessen kunstgeschiedenis. Hij stichtte samen met Maurice Roelants het tijdschrift 't Fonteintje (1921-1924). Op 24 juni 1920 trouwde Minne met Julienne Rowland.

Ongeveer een jaar later was hij ambtenaar bij het Ministerie van Justitie, maar hij moest wegens gezondheidsredenen zijn baan opgeven. Hij vestigde zich achtereenvolgens te Bachte-Maria-Leerne als kleine boer en te Waarschoot, waar hij zeer ongelukkig was. Hij verhuisde samen met zijn vrouw naar Sint-Martens-Latem, waar hij verbleef tot zijn dood. Na zijn boerenavontuur in Waarschoot werd hij in 1930 journalist bij het dagblad Vooruit, waarin hij onder meer de rubriek "In 20 lijnen" verzorgde. Hij behoorde tot de redactie van Het Nieuw Vlaams Tijdschrift. Hij ontving voor Wolfijzers en Schietgeweren in 1946 de Driejaarlijkse Staatsprijs voor het Nederlands Proza.

Minne droomde eigenlijk van een eigen literair blad dat de Boktand zou heten. Hij streed tegen alles wat de vrijheid beknotte, wat ongetwijfeld zijn antiklerikalisme verklaarde. Zijn huwelijk bleef kinderloos en misschien was dit de reden waarom hij dol was op kinderen en dieren.

Hij overleed te Latem, waar hij ook begraven werd.

Werken[bewerken | brontekst bewerken]

Fragment uit het Vlaamse tijdschrift "Regenboog". Publicatie van de tekst "Drie liedjes aan den wandelaar", geschreven door Richard Minne. Gepubliceerd in 1918.[1]
  • Drie liedjes aan den wandelaar (Tijdschrift Regenboog, 1917).
  • In den zoeten inval (gedichten, 1927).
  • Heineke Vos en zijn biograaf (novelle, 1933).
  • Wolfijzers en schietgeweren (gedichten, brieven en verhalen; verzameld door R. Herreman en M. Roelants, met een inleiding door M. Roelants, Manteau 1942). Heruitgave 1988, met een voorbericht van Gaston Durnez.
  • In den zoeten inval en andere gedichten (1955).
  • Verzameld werk (bezorger Yves T'Sjoen) (2006)

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Regenboog. Nr.1 Verluid. lib.ugent.be. Geraadpleegd op 31 augustus 2020.