Richard Peter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Richard Peter, zelfportret

Richard Peter (Oława, Silezië 10 mei 1895Dresden, 3 oktober 1977) was een Duits fotograaf en fotojournalist.

Leven en werk[bewerken]

Peter werkt reeds op jonge leeftijd als smid en kompel en diende tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Duitse leger. Na de oorlog sloot hij zich aan bij de arbeidersbeweging en de Kommunistische Partei Deutschlands. In de jaren twintig en begin jaren dertig werkte hij als fotograaf, maar na de machtsovername door de nazi’s kreeg hij een beroepsverbod opgelegd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog diende hij opnieuw als soldaat.

In 1949 werd Peter uit de Sozialistische Einheitspartei Deutschlands gestoten, nadat hij onderzoek had gedaan naar corruptie door partijfunctionarissen.

Nadat Peter aan het einde de oorlog terugkeerde naar Dresden, zag hij de stad, en zijn persoonlijke bezittingen verwoest waren. Hij fotografeerde de door bombardementen verwoeste stad en later haar wederopbouw. In 1950 publiceerde hij deze foto’s in zijn beroemd geworden fotoboek Dresden, eine Kamera klagt an.

Peter maakte ook veel geroemde fotoreportages over het pittoreske Duitse plaatsen als Bautzen en Stralsund waarin hij uitdrukking geeft aan een nostalgisch gevoel over een langzaam verdwijnende wereld. In de jaren zestig reisde hij naar Rusland en maakte onder meer een fotoserie over Tolstoj’s voormalige landgoed Jasnaja Poljana,

Een belangrijk deel van zijn werk is thans in het bezit van de Staatsbibliotheek te Saksen. Veel van zijn werk van voor de Tweede Wereldoorlog is verloren gegaan.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]