Richard Quine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Richard Quine
Richard Quine
Geboren 12 november 1920
Overleden 10 juni 1989
Geboorteland Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
Moviemeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Richard Quine (Detroit, 12 november 1920 - Los Angeles, 10 juni 1989) was een Amerikaans filmregisseur en acteur.

Quine begon oorspronkelijk zijn carrière als acteur en ging op 11-jarige leeftijd het theater in. Na een periode te zien te zijn geweest op Broadway, maakte hij zijn filmdebuut in Counsellor at Law (1933).

Quine bleef gedurende de jaren 30 bijrollen vervullen in films. Toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak, werd hij lid van de United States Coast Guard. In 1943 trouwde hij met actrice Susan Peters. In 1945 raakte zij verlamd en belandde in een rolstoel. Ze scheidden in 1948.

In hetzelfde jaar maakte Quine zijn eerste film als regisseur. In de jaren 50 en 60 ontwikkelde hij hier een succesvolle carrière in en regisseerde grote namen, waaronder Doris Day, Mickey Rooney, Kim Novak, Janet Leigh, Jack Lemmon, Natalie Wood, Kirk Douglas, William Holden, Audrey Hepburn, Fred Astaire, Tony Curtis, Lauren Bacall, Henry Fonda en James Stewart.

In 1965 trouwde Quine met entertainer en zangeres Fran Jeffries. Met haar bleef hij getrouwd tot zijn dood in 1989. Na jaren depressie pleegde hij in dat jaar zelfmoord met een pistool.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Als acteur[bewerken | brontekst bewerken]

Als regisseur[bewerken | brontekst bewerken]