Rick Buckler

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rick Buckler in 2006

Paul Richard Buckler (6 december, 1955 Woking, Surrey) is een Brits drummer; hij is vooral bekend van The Jam waaraan hij samen met bassist/zanger Bruce Foxton een even belangrijke bijdrage leverde als voorman Paul Weller.

Biografie[bewerken]

The Jam[bewerken]

Buckler is met zijn tweelingbroer Peter opgegroeid in een jongensgezin van vier kinderen; hij raakt geïnteresseerd in houtbewerking en drummen. In 1973 sluit Buckler zich aan bij The Jam; officieel heet hij dan nog Paul, maar om begrijpelijke redenen verandert hij zijn voornaam in Rick. Gedurende de beginjaren van The Jam hebben zowel Buckler als Foxton nog een baan, maar pas als ze tijdens de punkgolf naar Londen verhuizen zeggen ze die op. Waar Weller er voorstander van is om het verleden los te laten en nieuwe wegen in te slaan blijkt de ritmesectie (die twee-en-een-half jaar ouder is) zijn filosofie niet te delen; tijdens de opnamen voor het soul-getinte album The Gift (met de hit A Town Called Malice) uit 1982 haalt Buckler zich de woede van Weller op de hals met de misgeïnterpreteerde uitspraak "These aren't drummer's songs" (oftewel, geen moeilijke nummers) en de studio te verlaten omdat thuis de waterleiding is gesprongen. Een half jaar later krijgen Buckler en Foxton adembenemend en broodrovend nieuws; The Jam wordt opgeheven omdat Weller zijn soulambities wil voortzetten met het nog op te richten The Style Council in plaats van voortborduren op oude successen. Buckler is niet onder de indruk van de demo's die hij te horen krijgt, en heeft sinds het afscheidsconcert in Brighton op 11 december 1982 niet meer met Weller gesproken.

Time UK[bewerken]

In 1983 organiseert Buckler een reeks jamsessies; hieruit ontstaat zijn nieuwe band Time UK. De leden zijn Jimmy Edwards, Ray Simone (allebei ex-MasterSwitch), Danny Kustow (Tom Robinson) en Martin Gordon (Sparks, Radio Star); laatstgenoemde wordt na het eerste optreden vervangen door Nick South (Yoko Ono Band, Steve Marriott All Stars). Een debuutsingle (The Cabaret) verschijnt in dezelfde periode als The Style Council's A Solid Bond in Your Heart, oorspronkelijk een nummer uit de nadagen van The Jam. Buckler meent zijn eigen drumpartij te herkennen, met als gevolg dat hij niet langer welkom is op de Jam-fanclubdag.

Losse projecten[bewerken]

Na het uiteenvallen van Time UK brengen Buckler en Edwards in 1986 met Foxton een single uit als Sharp; ze waken er echter voor de nieuwe Jam te worden genoemd en houden het slechts bij een handvol studio-opnamen. Daarna proberen Buckler en Foxton een nieuwe band (Transposed Men) samen te stellen, maar deze valt al in de startblokken uiteen. Buckler werkt in deze periode als producer en doet in 1990 een tournee met The Highliners als invaldrummer; door belastingproblemen moet hij zijn studio verkopen en in 1992 besluit hij de muziek vaarwel te zeggen. Buckler pakt zijn oude hobby op en gaat meubels repareren; hij wordt later gefilmd voor het programma After They Were Famous.

The Gift/From The Jam[bewerken]

Maar uiteindelijk kruipt het bloed waar het niet gaan kan en in 2005 richt Buckler een nieuwe band op met bassist Dave Moore en zanger/gitarist Russell Hastings waarmee hij nummers van The Jam speelt. Aanvankelijk heten ze The Gift totdat Foxton in 2007 een keer meedoet en er voor vast bij komt; omgedoopt tot From The Jam vieren ze het 25-jarig jubileum van de afscheidstournee met een reeks Kerstoptredens waarvan een dvd verschijnt. In 2008 toeren ze door Amerika en voor het eerst ook door Australië en Nieuw-Zeeland (The Jam heeft hier nooit gespeeld vanwege een aanvaring thuis met het Australische rugbyteam). Weller, inmiddels 50 jaar en nooit een voorstander geweest van reünies in het algemeen, laat zijn afkeer blijken in het juni 2008-nummer van het muziekblad Mojo; "Ze moeten onmiddellijk stoppen met die circus-act; ze maken niet alleen zichzelf kapot maar ook alles waar The Jam voor stond". Buckler beseft uiteindelijk dat Weller gelijk heeft en op 12 september 2009 kondigt hij zijn vertrek aan. De drummer van Big Country heeft zijn plaats ingenomen bij FTJ.

Daarna[bewerken]

In 2011 vormde Buckler de gelegenheidsformatie If met andere punkveteranen. Daarna werd hij manager in en bracht hij in 2015 zijn autobiografie uit. In 2017 bracht de stichting Specialized een tribute-album uit met covers van The Jam om geld in te zamelen voor het Teenage Cancer Trust. Buckler verscheen op 12 november van dat jaar bij het afsluitende Big One-concert voor een vraag-en-antwoordsessie.

Persoonlijk leven[bewerken]

Buckler woont in Woking met zijn echtgenote Lesley; ze hebben twee kinderen, Jason (1986) en Holly (1993).