Ricote (Don Quichot)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie artikel Voor andere betekenissen, zie Ricote
Ricote
Bedacht door Miguel de Cervantes
Persoonsinformatie
Geslacht man
Geboorteland Vlag van Spanje Spanje
Nationaliteit Morisk
Beroep winkelier
Portaal  Portaalicoon   Media

Ricote is een fictief personage, die wordt genoemd door Miguel de Cervantes in de roman Don Quichot. Hij was een Morisk en rijke winkelier. Een oude vriend van hem was Sancho Panza, die was verbannen uit Spanje in 1609 als alle Morisken. De verdrijving van de Morisken was een hoogst actueel thema op het moment dat "Don Quichot" werd geschreven – tussen de publicatie van het eerste deel (1605) en het tweede deel (1615).

In 2006 stelde Govert Westerveld vast [1] dat de Morisco Ricote uit de Ricote-vallei kwam, wat bevestigd werd door prof. Francisco Márquez Villanueva, een specialist op dit gebied.[2] van de Harvard University.

Toen Sancho Barataria verliet, ontmoette hij Ricote,[3] die terugkeerde in een groep Duitse pelgrims. Na een ontmoeting met Sancho, vertelde Ricote hem dat na de verdrijving, hij noordwaarts trok terwijl zijn familie naar Algiers ging. Ricote en de pelgrims delen voedsel met Sancho, waaronder "de zwarte versnapering genaamd, wat zij zeggen, kaviaar". Hij vertelt hem dat hij terugkwam om wat goud terug te winnen dat hij in de buurt van zijn huis had begraven. Ricote erkent een slecht christen te zijn en vraagt vervolgens aan Sancho hem te helpen om het geld weg te dragen. Maar Sancho weigert dat omdat het een verraad aan zijn koning zou zijn.

[4] Don Quichot en Sancho ontmoeten Ricote en zijn dochter Ana Felix in Barcelona. Zij is een vurig christen en werd gered in Berberis door een jonge buurman en edelman uit Sancho het dorp van Sancho en Ricote. Haar schoonheid en oprecht geloof overtuigt de autoriteiten om de toelating van de Ricoten in Spanje te regelen.