Rien Goené

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rien Goené
Prins Claus opent CNV-gebouw, Utrecht; v.l.n.r. Prins Claus , Rien Goené (ontwerper van de sculptuur) en Jan Lanser (1971)
Prins Claus opent CNV-gebouw, Utrecht; v.l.n.r. Prins Claus , Rien Goené (ontwerper van de sculptuur) en Jan Lanser (1971)
Persoonsgegevens
Volledige naam Marinus Adrianus George Goené
Geboren Utrecht, 20 juli 1929
Overleden Utrecht, 13 juni 2013
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwer, schilder
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Marinus Adrianus George (Rien) Goené (Utrecht, 20 juli 1929 - Utrecht, 13 juni 2013) was een Nederlandse beeldhouwer en schilder.

Leven en werk[bewerken]

Goené werd vanaf 1947 opgeleid aan de Utrechtse kunstacademie Artibus.[1] Hij leerde schilderen van Mar Diemèl, boetseren van Piet Jongbloed en monumentale kunst van Abram Stokhof de Jong.[2] Geïnspireerd door de in 1948 opgerichte Cobra-beweging werkte Goené experimenteel en expressief. Zijn beelden, meestal abstract vormgegeven, maakte hij van schroot en brons.[3] Als schilder werkte hij kleurrijk in olieverf, zowel abstract als figuratief (landschappen en vrouwen), hij werd hierin geïnspireerd door onder anderen Henri Matisse en Picasso.

In de jaren zestig werd Goené docent aan Artibus. Na een conflict met het bestuur over zijn vrije manier van lesgeven, moest hij de academie weer verlaten. In 1956 werd Goené lid van expositievereniging St.Lucas en in de jaren 60 van Stuwing. Stuwing bestond uit een groep moderne beeldhouwers en kunstschilders die vrij wilden werken en wilden experimenteren met vormen en materialen. De ideeën van deze groep waren ook die van Goené. In 1958 werd hij lid van het Genootschap Kunstliefde, in 2006 werd hij benoemd tot erelid. Goené zijn dochter Yvette (1959) werkt als beeldend kunstenaar met email. Vader en dochter exposeerden samen in 1994 in Friesland.[4]

Goené exposeerde regelmatig in binnen en buitenland, onder andere in het Stedelijk Museum Amsterdam en in diverse andere galeries en musea in de Benelux, Duitsland, Denemarken, Zwitserland en Zweden en was permanent vertegenwoordigd door Guildhall Gallery in Chicago.

Goené overleed in 2013, op 83-jarige leeftijd.

Werken (selectie)[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]