Rifugio Re Alberto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rifugio Re Alberto
De Rifugio Re Alberto met daarachter de Torri del Vaiolet
De Rifugio Re Alberto met daarachter de Torri del Vaiolet
Ligging Zuid-Tirol, Italië
Gebergte Rosengarten, Dolomieten
Bouwjaar 1929
Hoogte 2621 meter
Coördinaten 46° 28′ NB, 11° 37′ OL
Aantal slaapplaatsen 60
Wintervertrek aanwezig, 4 slaapplaatsen
Geopend 15 juni - 30 september
Website www.rifugiorealberto.com
Rifugio Re Alberto
Rifugio Re Alberto

De Rifugio Re Alberto (soms ook: Rifugio Re Alberto I, Duits: Gartlhütte) is een berghut in de gemeente Tiers in de Italiaanse provincie Zuid-Tirol. De berghut ligt op een hoogte van 2621 meter aan de voet van de Torri del Vaiolet (Vaiolettürme, 2813 meter) in de Catinaccio, een bergmassief in de Dolomieten. De hut wordt privaat uitgebaat en behoort niet toe aan een alpenvereniging.

De eerste bouwconstructie dateert uit 1929, toen Marino Pederiva alhier een kleine houten hut bouwde. De Italiaanse alpinist Giovanni Battista Piaz (beter bekend als Tita Piaz) nam deze hut over en verving hem door een echte berghut. Hij vernoemde de hut naar koning Albert I van België, die gewoon was zijn tochten door de Dolomieten te ondernemen onder begeleiding van onder anderen Tita Paiz en de berggids Vitale Bramani. De Rifugio Re Alberto is inmiddels meerdere malen uitgebreid en gerestaureerd.

De Rifugio Re Alberto is onder andere bereikbaar vanaf de Rifugio Gardeccia, via de Rifugio Vajolet. Op een kwartier afstand ligt de Rifugio Passo Santner (Santnerpasshütte, 2741 meter) Vanaf de hut worden beklimmingen ondernomen naar de toppen van de Cima Catinaccio (Rosengartenspitze, 2981 meter), de Croda di Re Laurino (Laurinswand, 2813 meter) en natuurlijk de Torri del Vaiolet.