Rihards Zariņš

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rihards Zariņš
Rihards Zariņš
Algemene informatie
Geboren 27 juni 1869
Kocēni, Letland
Overleden 21 april 1939
Riga, Letland
Beroep kunstenaar

Rihards Zariņš (ook wel Richards Zarriņš of Richard Sarrinsch in Duitstalige landen; Kocēni, 27 juni 1869Riga, 21 april 1939) was een Letse kunstenaar.

Na studies in Letland, Sint-Petersburg, Berlijn, München, Wenen en Parijs werkte hij tussen 1899 en 1919 bij de Keizerlijke Drukkerij in Sint-Petersburg, vanaf 1905 als technisch directeur. In 1919 keerde hij terug naar Letland, dat zojuist onafhankelijk was geworden. Daar werd hij benoemd tot directeur van de staatsdrukkerij. Dat bleef hij gedurende meer dan veertien jaar; in het begin van 1934 ging hij met pensioen. Na een beroerte kon hij niet meer spreken, maar hij bleef tekenen tot de laatste dag van zijn leven.

Zariņš maakte veel schilderijen en illustraties voor onder meer boeken. Ook ontwierp hij Russische bankbiljetten. Hij ontwierp ook postzegels voor Rusland, de Sovjet-Unie (de eerste zegels van de Sovjet-Unie, de zogenaamde ‘kettingbrekerzegels’, zijn van zijn hand), Wit-Rusland en het onafhankelijke Letland. Voor Letland ontwierp Zariņš ook het nieuwe Letse wapen (1918) en de nieuwe Letse muntstukken (1922).

Enkele door Zariņš ontworpen postzegels[bewerken | brontekst bewerken]

Wapen van Letland
Zie de categorie Rihards Zariņš van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.