Rijksbeschermd gezicht Heerlen - Tempsplein e.o.

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Heerlen - Tempsplein e.o.
Beschermd gezicht
Grenzen van het beschermd gezicht
Situering
Land Nederland
Provincie Limburg
Gemeente Heerlen
Informatie
Status rijksmonument
Oppervlakte 10 hectare
In procedure 16 juli 2004
Aangewezen 15 februari 2008
Gebiedsnummer 282
Type stadsgezicht
Afbeeldingen
Tempsplein met Heilig Hartbeeld

Het rijksbeschermd gezicht Heerlen - Tempsplein e.o. is een van rijkswege beschermd stadsgezicht in Heerlen in de Nederlandse provincie Limburg.

Beschrijving gebied[bewerken | brontekst bewerken]

De omgeving Tempsplein is een stedelijk uitbreidingsplan van de architect-stedenbouwkundige Jan Stuyt uit 1913. Het plan dateert uit een periode dat Heerlen, door de bloeiende kolenmijnbouw, een snelle ontwikkeling doormaakte. Kern van het plan zijn twee stadspleinen, het Tempsplein en het Burgemeester De Hesseleplein - voorheen Lindeplein genoemd. Feitelijk zijn er nog twee pleinen, de rotonde Coriovallumstraat-Kruisstraat-Schoolstraat en een pleinachtige verbreding in de Laan van Hovell tot Westerflier - voorheen Vredestraat. Wellicht werd Stuyt bij zijn ontwerp geïnspireerd door Engelse voorbeelden. Stuyt had enkele jaren eerder een studiereis gemaakt naar Engeland, waar hij onder andere de tuinstad Letchworth Garden City had bezocht.

De buurt heeft voornamelijk een woonfunctie met enkele voorzieningen waaronder twee kerken, twee scholen, een zwembad en een openbare bibliotheek. Later, in de jaren 1970, werd binnen het plangebied het Thermenmuseum gerealiseerd.

Aanwijzing tot rijksbeschermd gezicht[bewerken | brontekst bewerken]

De procedure voor aanwijzing werd gestart op 16 juli 2004. Het gebied werd op 15 februari 2008 definitief aangewezen. Het beschermd gezicht beslaat een oppervlakte van 10 hectare.

Panden die binnen een beschermd gezicht vallen krijgen niet automatisch de status van beschermd monument. Wel zal de gemeente het bestemmingsplan aanpassen om nieuwe ontwikkelingen in het gebied te reguleren. De gezichtsbescherming richt zich op de stedenbouwkundige en cultuurhistorische waardering van een gebied en wil het toekomstig functioneren daarvan veiligstellen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Rijksbeschermd gezicht Heerlen - Tempsplein e.o. van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.