Rijksregister

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Belgische Rijksregister is een databank met bevolkingsgegevens over elke burger (bevolkingsregister). Het register wordt beheerd door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, maar de gegevens worden aangeleverd door de bevolkingsadministratie van de gemeenten. Het wordt voornamelijk gebruikt om natuurlijke personen te identificeren.

Bij de geboorte wordt elke Belg een uniek rijksregisternummer toegekend waarmee een aantal administratieve gegevens in het rijksregister terug te vinden zijn (domicilie, burgerlijke stand, nationaliteit). Het staat vermeld op de identiteitskaart en op de SIS-kaart. De 'Commissie voor de bescherming van de persoonlijke levenssfeer' waakt erover dat alleen bevoegden (een gedeelte van) de informatie kunnen raadplegen.

Door de koppeling van het rijksregisternummer aan de elektronische identiteitskaart kan men snel een persoon identificeren.

Het rijksregister wordt geregeld bij wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]