Rijksregister

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Belgische Rijksregister is een databank met bevolkingsgegevens over elke burger (bevolkingsregister). Het register wordt beheerd door de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, maar de gegevens worden aangeleverd door de bevolkingsadministratie van de gemeenten. Het wordt voornamelijk gebruikt om natuurlijke personen te identificeren.

Bij de geboorte wordt elke Belg een uniek rijksregisternummer toegekend waarmee een aantal administratieve gegevens in het rijksregister terug te vinden zijn (domicilie, burgerlijke stand, nationaliteit). Het staat vermeld op de identiteitskaart en op de SIS-kaart. De Gegevensbeschermingsautoriteit (de vroegere Privacycommissie) waakt erover dat alleen bevoegden (een gedeelte van) de informatie kunnen raadplegen.

Door de koppeling van het rijksregisternummer aan de elektronische identiteitskaart kan men snel een persoon identificeren.

Het rijksregister wordt geregeld bij wet van 8 augustus 1983 tot regeling van een Rijksregister van de natuurlijke personen.

Een wetsontwerp van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon van juli 2018 zou het mogelijk maken om veranderingen in het Rijksregister automatisch door te geven aan bepaalde bedrijven (bijvoorbeeld een adresverandering bij verhuis aan de bank, telecomoperator of nutsbedrijf). Wel zou de mogelijkheid enkel openstaan voor bedrijven waarmee men een "duurzame contractuele relatie" heeft en moet men steeds uitdrukkelijke toestemming geven hiervoor. Ook zou het mogelijk zijn te controleren voor welke bedrijven men toestemming heeft gegeven en deze toestemming op elk moment in te trekken. De bedrijven zouden de informatie uit het Rijksregister ook niet commercieel mogen aanwenden en deze enkel mogen gebruiken voor de persoonsgegevens van hun klanten actueel te houden. Van zodra het contract vervalt zou het bedrijf dat ten slotte moeten meedelen aan het Rijksregister op straffe van een sanctie.[1][2][3]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]