Rijksweg 57

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijksweg 57
De N57 met groene middenstreep
De N57 met groene middenstreep
Rijksweg 57
Rijksweg 57
Land Nederland
Provincie Zuid-Holland, Zeeland
Lengte 77[1] km
N57 op autosnelwegen.net
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Traject
Toerit naar snelweg 12 Maasvlakte - Rotterdam A15
Viaduct Harmsenbrug
Brug over het water Hartelkanaal
Afrit autosnelweg recreatie Brielse Maas-Noord
Viaduct Brielsebrug
Brug over het water Brielse Meer
Afrit autosnelweg Brielle N218
Begin autoweg Autoweg
Tankstation Coosenhoek Pfeil unten.svg
Tankstation Tussenhoek Pfeil oben.svg
Rotonde Hellevoetsluis N495
Rotonde Rockanje N496
Rotonde Hellevoetsluis N497
Viaduct Haringvlietdam en Goereese sluis
Afrit weg  Havens Stellendam / Haringvlietsluizen
Afrit weg  Stellendam-Noord Pfeil unten.svg
Einde autoweg Autowegeinde
Rotonde Stellendam N215
Kruising Goedereede
Rotonde Ouddorp
Rotonde De Punt
Viaduct Brouwersdam
Kruising Port Zélande
Afrit weg  Ellemeet N652
Kruising Noordwelle N651
Kruising Serooskerke N59
Tankstation De Schelphoek
Rotonde Haamstede N652r106
Rotonde Burgh-Haamstede / Burghsluis r109
Kruising Burgh r108
Kruising Westenschouwen r111r112
Begin autoweg Autoweg
Viaduct Oosterscheldekering
Afrit weg  Neeltje Jans
Rotonde De Banjaard N255
Veerse Gatdam
Einde autoweg Autowegeinde
Kruising Noordzeestrand
Rotonde Vrouwenpolder N663
Rotonde Oostkapelle N287
Rotonde Serooskerke (Walcheren)
Rotonde Middelburg-Klarenbeek
Begin autoweg Autoweg
Afrit autosnelweg Middelburg-Centrum
Tunnel Dampoort-aquaduct
Brug over het water Kanaal door Walcheren
Afrit autosnelweg Middelburg-Dauwendaele
Toerit naar snelweg 38 Vlissingen - Bergen op Zoom A58E312

Rijksweg 57 is een 77 km lange[1] Nederlandse niet-autosnelweg. Hij loopt als N57 vanaf de N15 nabij Brielle en Rozenburg naar Middelburg, waar hij aansluit op snelweg A58. De weg is een belangrijke ontsluitingsweg voor de provincie Zeeland, en is in het noordelijk en zuidelijk deel gecategoriseerd en uitgevoerd als regionale stroomweg. Tussenliggende delen zijn ingedeeld als gebiedsontsluitingsweg. Drie segmenten van de weg zijn uitgevoerd als autoweg.

De N57 loopt over vier dammen uit de Deltawerken, namelijk de Haringvlietdam (en Goereese sluis), de Brouwersdam, de Oosterscheldekering en de Veerse Gatdam. De N57 staat daarom ook wel bekend als de 'dammenroute' en er is vaak drukte op de weg, gerelateerd aan recreatieverkeer in de weekenden, bij mooi weer en in vakanties.

De tweede etappe van de Ronde van Frankrijk 2015 ging over een groot gedeelte van de N57, met de finish op Neeltje Jans.

Veiligheid en recente aanpassingen[bewerken]

De N57 staat bekend als een dodenweg vanwege de vele ongelukken met dodelijke afloop. De laatste jaren zijn daarom ettelijke aanpassingen aan de weg uitgevoerd om deze veiliger te maken. Er staan op veel plaatsen waarschuwingsborden voor tegenliggers en adviesborden om dimlicht te voeren. Men streeft ernaar de weg in te richten volgens de principes van Duurzaam Veilig. Op Voorne-Putten is de weg tussen de N218 bij Brielle en de Haringvlietdam in 2008 gereconstrueerd tot 2x1 regionale stroomweg, met een betonnen rijrichtingscheiding en waarbij de verkeerslichten zijn vervangen door turborotondes. Op de Haringvlietdam zelf bestond de N57 al sinds de aanleg uit gescheiden rijbanen met 2x2 rijstroken. Oorspronkelijk waren er plannen om de weg als snelweg uit te voeren. Daarom stond dit deel tot eind jaren 70 als A57 bekend.
Op Goeree-Overflakkee zijn sinds juni 2014 ook twee kruisingen voorzien van turborotondes.[2][3] Verder is de snelheid naar 80 km/h verlaagd over de Brouwersdam, en vanaf daar naar Serooskerke op Schouwen-Duiveland.[3][4] De weg is op dit stuk herbelijnd als gebiedsontsluitingsweg, en ook is een moeilijk overrijdbare middenscheiding op delen van de weg aangebracht. Op Schouwen-Duiveland werd reeds eerder een deel van de Kraaijensteinweg gereconstrueerd, en voorzien van parallelstructuren. Ook hier werden twee kruispunten voorzien van rotondes. Op Walcheren is de weg tussen Vrouwenpolder en Middelburg gereconstrueerd tot een 80 km/u gebiedsontsluitingsweg, waarbij gelijkvloerse kruisingen en verkeerslichten zijn vervangen door rotondes, en parallelstructuren zijn aangelegd. Langs Middelburg, en totaan de A58, is de weg sinds 2011 uitgevoerd als 100 km/h stroomweg met 2x2 rijstroken, inclusief door het Dampoort-aquaduct.

Tracé op Walcheren verlegd[bewerken]

Middelburg kampte jarenlang met lange files tussen de A58 en de Walcherse kustplaatsen. Daarvoor moest het verkeer de spoorweg, de Schroebrug en vele verkeerslichten passeren. Een tangent, die in 1970 door het zuidwestelijke deel van de binnenstad is aangelegd, kon de verkeersdrukte niet meer aan. Rijkswaterstaat verlegde het tracé van Rijksweg 57 in oostelijke richting. De N57 loopt sinds 21 februari 2011 vanaf de autosnelweg A58 bij aansluiting Middelburg-Oost (bij Nieuw- en Sint Joosland) langs de noordoostkant van Middelburg richting Middelburg-Noord, langs Serooskerke naar Vrouwenpolder. De weg kruist in Middelburg via het Dampoort-aquaduct het Kanaal door Walcheren. De verkeersdruk in de binnenstad is door het nieuwe tracé verminderd.

Actuele werkzaamheden[bewerken]

Sinds begin juni 2014 is de Harmsenbrug, over het Hartelkanaal, voor verkeer zwaarder dan 50 ton afgesloten, dit vanwege de gesteldheid van de brug. Daarnaast zijn de dubbele rijstroken in beide richtingen om dezelfde reden naar twee keer een teruggebracht, tot de reparatie van de brug gereed is.

Aantal rijstroken[bewerken]

Traject Aantal rijstroken
Toerit N15 - Kruising Brielle N218 2×2
Kruising Brielle N218 - Haringvlietdam 2×1
Haringvlietdam - Afrit Stellendam 2×2
Afrit Stellendam - Rotonde Middelharnis N215 1+2
Rotonde N215 - Afrit Middelburg-Noord 2×1
Afrit Middelburg-Noord - Afrit Middelburg-Oost 2×2

Externe links[bewerken]

N57 met links de Oosterscheldekering