Rijndelta (Bodenmeer)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Informatiebord Rijndelta (Bodenmeer)

De Rijndelta van het Bodenmeer is de rivierdelta aan de zuidoostelijke oever van het Bodenmeer, die de Rijn (ook wel "Alpenrijn" genoemd) heeft gevormd in een voormalig watergebied. Het ligt voornamelijk in de Oostenrijkse provincie Vorarlberg, kleinere gebieden horen bij het Zwitserse kanton St. Gallen. De twee schiereilanden in het meer worden Rheinspitz (in het westen) en Rohrspitz (in het oosten) genoemd.

De Rijndelta is de grootste zoetwaterdelta in Europa.[1]

Aldus het Verdrag van Ramsar telt de Rijndelta sinds 1982 tot internationaal belangrijk waterrijk gebied.[2]

Geografie[bewerken]

De delta van de Alpenrijn vormt een gemeenschappelijk deltagebied met de oostelijke delta's van de rivieren Dornbirner Ach en Bregenzer Ach. In het noorden loopt de grens van de Rijndelta langs de huidige oever van het Bodenmeer. De zuidelijke grens is afhankelijk van het verloop van de Bodenmeer-oever na het smelten van de Rijngletsjer. Op zijn minst bedraagt deze grens enkele kilometers.

Op Rohrspitz, het oostelijke schiereiland

Het gebied heeft een oppervlakte van 2.065 ha[3], waarvan 1.960 ha op Oostenrijks grondgebied.[4] Ongeveer tweederde van het gebied bestaat uit water (1.300 ha) dat meestal een diepte van slechts een paar meter heeft.[5]

Externe link[bewerken]