Rijnhal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijnhal
Vooraanzicht Rijnhal (2017)
Vooraanzicht Rijnhal (2017)
Locatie Arnhem
Coördinaten 51° 57′ NB, 5° 54′ OL
Oorspr. functie sporthal
Start bouw 1972
Opening 2016 (Decathlon)
2018 (RijnBoulder)
Sluiting 1 juni 2015
Eigenaar Decathlon
Detailkaart
Rijnhal (Gelderland (hoofdbetekenis))
Rijnhal
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Rijnhal was een groot evenementencomplex en sportaccommodatie in de Nederlandse stad Arnhem, waar jaarlijks diverse beurzen, congressen, concerten, (sport)evenementen en andere grootschalige bijeenkomsten werden georganiseerd. De Rijnhal ligt in Arnhem-Zuid, direct naast GelreDome, Winkelcentrum Kronenburg en Sportcentrum De Grote Koppel. De hal had een capaciteit van 5.000 plaatsen.

Tot in de jaren zeventig werd de hal voornamelijk gebruikt als sportcentrum en was het decor van spring- (paardensport), zaalvoetbal, tennis en vechtsporten. In 1995 wint Nederland het EK volleybal voor vrouwen wat plaats vond in de Rijnhal.

Vervolgens werd de hal meer en meer gebruikt voor concerten en evenementen. Zo speelde in 1978 de Engelse rockgroep Genesis in de Rijnhal, als onderdeel van haar "...and then there were three..." tour. AC/DC, Doe Maar, Aerosmith, Dire Straits, Everly Brothers, Joe Jackson, Fats Domino, Frans Bauer, Genesis, Golden Earring, Jerry Lee Lewis, Peter Gabriel, Normaal, Bon Jovi, Anouk, James Last, Jan Smit, Julio Iglesias, BLØF, Extreme, Lenny Kravitz, Phil Collins, Sting, Gloria Estefan, Status Quo, Mark Knopfler, Scorpions, B.B. King, Joe Jackson, Black Sabbath, Ozzy Osbourne, Nick & Simon, David Copperfield, BZN, Simply Red, Santana, Los Angeles, The Voices en vele andere artiesten hebben opgetreden in de Rijnhal. Ook Mega Piraten Festijn-concerten werden in de Rijnhal gegeven.

Daarnaast vond een aantal jaarlijks terugkerende evenementen plaats, zoals Het Club van Sinterklaas Feest, Ome Joop's Tour, Jeugdland, kerstcircus Belly Wien, vlooien- en kerstmarkten, beurzen en bedrijvencontactdagen. Op 2 oktober 2010 vond het CDA-kabinetsformatiecongres plaats in de Rijnhal.

In 1998 werd stadion GelreDome direct naast de Rijnhal geopend. Met haar 8000 m² vloeroppervlak werd het evenementencomplex te klein voor grootschalige popconcerten, die dan ook meestal in het nabijgelegen GelreDome plaatsvinden. Gaandeweg wordt er steeds minder grote concerten georganiseerd in het evenementencomplex. De Stichting Rijnhal ging eind 2011 failliet. Daarna werden nog wel enkele rommelmarkten gehouden. Op 1 juni 2015 ging de hal definitief dicht. Het terrein voor de Rijnhal doet nog wel dienst als plaats voor kermissen, circussen, evenementen en jarenlang als vaste opstapplaats voor vakantiebussen van diverse reisorganisaties. Het Belgische Euroscoop heeft plannen om het terrein van de gemeente Arnhem te kopen voor de bouw van een megabioscoop.[1]

Het grootwinkelbedrijf in sport- en vrijetijdsartikelen Decathlon is sinds 2016 de nieuwe eigenaar van het gebouw. Begin 2018 opende Mountain Network, in een leegstaand gedeelte van de Rijnhal, het grootste bouldercentrum van Nederland, genaamd RijnBoulder.