Rijnhal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rijnhal
Vooraanzicht Rijnhal (2017)
Vooraanzicht Rijnhal (2017)
Locatie Arnhem
Coördinaten 51° 57′ NB, 5° 54′ OL
Oorspr. functie sporthal
Start bouw 1972
Opening 2016 (Decathlon)
2018 (RijnBoulder)
Sluiting 1 juni 2015
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Rijnhal was een groot evenementencomplex en sportaccommodatie in de Nederlandse stad Arnhem, waar jaarlijks diverse beurzen, congressen, concerten, (sport)evenementen en andere grootschalige bijeenkomsten werden georganiseerd. De Rijnhal ligt in Arnhem-Zuid, direct naast GelreDome, Winkelcentrum Kronenburg en Sportcentrum De Grote Koppel. De hal had een capaciteit van 5.000 plaatsen.

Tot in de jaren zeventig werd de hal voornamelijk gebruikt als sportcentrum en was het decor van spring- (paardensport), zaalvoetbal, tennis en vechtsporten. In 1995 wint Nederland het EK volleybal voor vrouwen wat plaats vond in de Rijnhal.

Vervolgens werd de hal meer en meer gebruikt voor concerten en evenementen. Zo speelde in 1978 de Engelse rockgroep Genesis in de Rijnhal, als onderdeel van haar "...and then there were three..." tour. AC/DC, Doe Maar, Dire Straits, Everly Brothers, Joe Jackson, Fats Domino, Frans Bauer, Genesis, Golden Earring, Jerry Lee Lewis, James Last, Julio Iglesias, Extreme, Lenny Kravitz, Phil Collins, Sting, Gloria Estefan, Scorpions, David Copperfield, BZN en vele andere artiesten hebben opgetreden in de Rijnhal. Ook Mega Piraten Festijn -concerten werden in de Rijnhal gegeven.

Daarnaast vond een aantal jaarlijks terugkerende evenementen plaats, zoals Het Club van Sinterklaas Feest, Ome Joop's Tour, Jeugdland, kerstcircus Belly Wien, vlooien- en kerstmarkten, beurzen en bedrijvencontactdagen. Met haar 8000 m2 vloeroppervlak werd de Rijnhal te klein voor grootschalige popconcerten, die dan ook meestal in het nabijgelegen GelreDome plaatsvinden. Op 2 oktober 2010 vond het CDA-formatiecongres plaats in de Rijnhal.

De Stichting Rijnhal ging eind 2011 failliet. Daarna werden nog wel enkele rommelmarkten gehouden. Op 1 juni 2015 ging de hal definitief dicht. Het terrein voor de Rijnhal doet nog wel dienst als plaats voor kermissen, circussen, evenementen en jarenlang als vaste opstapplaats voor vakantiebussen van diverse reisorganisaties. Het Belgische Euroscoop heeft plannen om het terrein van de gemeente Arnhem te kopen voor de bouw van een megabioscoop.[1]

Het grootwinkelbedrijf in sport- en vrijetijdsartikelen Decathlon is sinds 2016 de nieuwe eigenaar van het gebouw. Begin 2018 opende Mountain Network, in een leegstaand gedeelte van de Rijnhal, de grootste bouldercentra van Nederland, genaamd RijnBoulder.