Rijnstraat (Amsterdam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijnstraat 11-13, 1977

De Rijnstraat is een straat in de Amsterdamse Rivierenbuurt in stadsdeel Zuid. De straat, vernoemd naar de rivier de Rijn, is precies een kilometer lang.

Verkeersader[bewerken | brontekst bewerken]

De Rijnstraat is een belangrijke verkeersader. De straat begint waar de Van Woustraat ophoudt. De Rijnstraat loopt aan het einde over in de Nieuwe Utrechtseweg, die deel uitmaakt van de snelweg A2. Voor automobilisten die Amsterdam via de A2 over de Utrechtsebrug binnenkomen is de Rijnstraat het eerste wat ze van Amsterdam zien.

Winkelstraat en winkelcentrum[bewerken | brontekst bewerken]

Naast verkeersader is de Rijnstraat ook een drukbezochte winkelstraat. De straat wordt gedomineerd door veel kleine ondernemers, zoals bakkers, slagers en groentezaken, en een viertal grote supermarkten. Het middelste gedeelte van de straat bestond voorheen uit slechts één winkel, die van elektronicaconcern RAF. Deze winkel nam bijna twee huizenblokken in beslag. Inmiddels heeft RAF nog één vestiging in de straat. RAF is daar begonnen als een kleine witgoedzaak, opgericht door Igor Rafalovich, die tijdens de Hongaarse Opstand uit Boedapest was gevlucht.

Renovatie[bewerken | brontekst bewerken]

Eind juli 2008 ging de Rijnstraat voor lange tijd op de schop. Er dienen nog steeds werkzaamheden te worden uitgevoerd, omdat het wegdek van de straat hard aan vervanging toe is door het intensieve gebruik ervan. Aangezien de straat een drukke verkeersader en winkelstraat is vrezen de (kleine) ondernemers voor inkomstenverlies. Om de verkeersoverlast te beperken zal de straat gefaseerd worden aangepakt. Als eerste wordt de even zijde tussen de Van Woustraat en de Vrijheidslaan aangepakt. Vanaf 2009 volgt de oneven zijde en pas daarna het stuk tussen de Vrijheidslaan en de Trompenburgstraat. Als laatste werd het stuk naar de President Kennedylaan vernieuwd.

Verbindingswegen[bewerken | brontekst bewerken]

De Rijnstraat kruist twee andere belangrijke verkeersaders, die in oost-westelijke richting door Amsterdam lopen. Dit zijn de President Kennedylaan (bij de snelweg A2) en de Vrijheidslaan (meer richting het centrum).

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Door de Rijnstraat rijdt vanaf de Van Woustraat tot aan de Vrijheidslaan tramlijn 4, die bij laatstgenoemde straat afbuigt richting RAI.

Driemond[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 12 oktober 1964 bestond er in Driemond, gemeente Weesperkarspel, ook een Rijnstraat. Op 1 augustus 1966 werd Driemond door Amsterdam geannexeerd en werd besloten de naam van deze straat te wijzigen in "Winterstraat" om verwarring te voorkomen.[1]