Rijstekoekje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Recept Rijstekoekje
Ingrediënten
Bereidingswijze

Strooi het meel over de rijst. Scheid eidooier en eiwit, klop het eiwit stijf met een beetje suiker. Roer opgeklopt eiwit en eidooier door het meel en rijstmengsel. Voeg rozijnen en suiker toe. Roer tenslotte wat melk door het mengsel, dat echter niet dun mag worden. Verhit boter in een hete koekenpan en leg er hoopjes rijst in, die wat worden platgedrukt. Bak de hoopjes tot ze aan de onderkant bruin zijn. Draai ze vervolgens om. Vaak lukt het niet om ze heel te houden, maar dit is niet erg, het is een huiselijk baksel dat niet op een perfect diner gegeten wordt. Als ze ook aan de andere kant goed bruin gebakken zijn worden ze opgediend. Bestrooi de koekjes met veel suiker en wat kaneel en eet ze direct op.

Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Rijstekoekjes zijn een oud Nederlands gerecht. Het is een manier om met restjes rijst een smakelijk nagerecht te bereiden. Rijstekoekjes worden gebakken in een koekenpan en warm gegeten.

In een kookboek uit 1667, genaamd de Verstandige kok of sorghvuldige Huys-houdster, staat al een recept voor rijstkoekjes, bereid met kaneel, saffraan, suiker en rozenwater. Hiernaast een wat minder luxe recept.

Koockt rijs in soetemelk heel dick, dat de korrelen heel blijven. Laet kout worden. Doet er dan wat saffraen in, een weynigh caneel met gestooten beschuyt, dat in roosewater geweeckt is, en suycker, en acht of tien eyeren naer advenant. Den rijs roert ondereen, en dan in boter gebacken, en suycker over geraspt.

Variaties[bewerken]

  • De rijstekoekjes worden wat frisser van smaak als er een halve eetlepel citroensap aan is toegevoegd.
  • De rozijnen kunnen worden vervangen door of aangevuld met sukade, geraspte appel en dergelijke.

Bron[bewerken]

Het originele recept Om rijskoecxkens te backen (nummer 126) uit 1667 is te vinden op de website Kookhistorie van Marleen Willebrands (website vereist JavaScript, klik op Transcriptie 1667 bij Verstandige Kock).