Rijstmelk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Rijstmelk (ook rijstemelk) bestaat uit de oplosbare rijstdelen die overblijven na het koken, malen en filtreren van gepelde rijst.

De rijst wordt eerst volledig tot pap gekookt en eventueel gepureerd. Daarna wordt de gekookte massa in een fijne zeef gescheiden in een nat deel, de 'melk' en een te drogen deel, rijstemeel. Rijstmelk is van nature lactosevrij en dus geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.

Regelgeving[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland is het woord rijstmelk niet toegestaan voor commerciële producten. Producten in de supermarkt worden vaak aangeduid als rijstdrink. Zuivelbenamingen mogen niet op plantaardige producten staan.[1]

Met ingang van 1 januari 2024 wordt in Nederland de verbruiksbelasting op rijstmelk verhoogd met ongeveer 17 cent naar 26 cent per liter.[2]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Radar AvroTros, Verbod op gebruik ‘zuiveltermen’ voor plantaardige alternatieven ingetrokken (26-05-2021). Geraadpleegd op 16-12-2022.
  2. Belasting op haver- en rijstmelk, niet op koemelk en chocolademelk. NOS (30 maart 2023). Geraadpleegd op 1 april 2023.