Rijtseterp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rijtseterp
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Rijtseterp (Friesland)
Rijtseterp
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag Súdwest-Fryslân Súdwest-Fryslân
Coördinaten 53° 2′ NB, 5° 29′ OL
Overig
Postcode 8765
Woonplaats (BAG) Tjerkwerd
Belangrijke verkeersaders N359
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Súdwest-Fryslân

Rijtseterp (Fries: Rytseterp of Rytsebuorren) is een buurtschap in de gemeente Súdwest-Fryslân, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het ligt ten zuidwesten van Bolsward en Tjerkwerd, waar het formeel onder valt. De bewoning van de buurt ligt in de zuidwesthoek waar het Van Panhuyskanaal samenkomt met de Workumertrekvaart.

Een deel van de bewoning ligt op de terp waarop het is ontstaan, een drietal boerderijen. Een andere boerderij en een huis liggen formeel aan de Jousterperweg die leidt naar de buurtschap Jousterp, maar behoren bij Rijtseterp.

Tot in het begin van de twintigste eeuw liep er de weg die twee delen met elkaar verbond. Een deels overgebleven landpad geeft de plek waar de weg liep nog aan. De buurtschap werd in 1547 vermeld als Rytzeterp, in 1664 als Rytseterp, in 1718 als Rijtze Terp en in 1854 als Rijtseterp.

Een andere benaming die in 1853 werd gebruikt was Ritzeburen, mogelijk ter verduidelijking dat het om een nederzetting en buurschap ging. De Rijtseterp duidt waarschijnlijk op dat het een terp was die van of bewoond werd door de persoon Rijtze of Reitse. Tot 2011 lag Rijtseterp in de voormalige gemeente Wonseradeel.