Naar inhoud springen

Rik Launspach

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Rik Launspach
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Johannes Launspach
Geboren 19 juli 1958
Land Nederland
Werk
Beroep acteur, regisseur en schrijver
Officiële website
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Johannes (Rik) Launspach (Arnhem, 19 juli 1958) is een Nederlands acteur, regisseur en schrijver.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Launspach werd geboren als zoon van de planoloog Jan Launspach. Na vier keer te zijn afgewezen voor de theaterschool[1] studeerde hij in 1985 af aan de Toneelschool Amsterdam. Hij maakte zijn debuut bij Toneelgroep Centrum in de voorstelling Mata Hari van Ton Vorstenbosch. In 1986 richtte hij acteurscollectief De Zaak op, en 1988 De Trust, samen met Theu Boermans.

Op televisie was hij regelmatig te zien in series en films zoals Bij Nader Inzien, In naam der Koningin, Het Jaar van de Opvolging, De Partizanen, Meiden van De Wit en Van Speijk. In 1993 won Launspach een Gouden Kalf voor beste acteur in de film Oeroeg en in hetzelfde jaar werd hem ook een Arlecchino toegekend. In 2005 was Launspach te zien in de film Manderlay waarin hij speelde met acteurs als Danny Glover, Willem Dafoe en Lauren Bacall.

Met zijn echtgenote Marjolein Beumer schrijft hij scenario's, zoals voor de film Bezet (2004) en de NPS dramareeks Moes (2008). Zij wonen in het Gelderse Harfsen.

In 2009 verscheen bij De Bezige Bij zijn debuutroman 1953, een verhaal dat zich afspeelt tegen de achtergrond van de watersnood van 1953. Het boek vormde de basis voor de speelfilm De Storm (2009) van Ben Sombogaart, waarvoor Launspach samen met Marjolein Beumer het scenario schreef. 1953 werd in oktober 2009 bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs. In 2011 volgde Man meisje dood. In 2018 verscheen zijn roman Laat me liefde zien, waarin Launspach zijn positie als insider in de film- en toneelwereld gebruikt om de duistere kanten te belichten van deze complexe industrie.

Launspach was hoofdgast in een op 16 september 2009 uitgezonden aflevering van Tijd voor MAX. In 2013 was hij een van de hoofdrolspelers in Smoorverliefd

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]