Rik van de Westelaken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rik van de Westelaken
ca. 2018
ca. 2018
Volledige naam Hendrik Peter Johan van de Westelaken
Geboren 22 april 1971
Origine Vlag van Nederland Nederland
Beroep televisiepresentator
Jaren actief 1999-heden
Bekend van NOS Journaal
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Hendrik Peter Johan (Rik) van de Westelaken (Vlaardingen, 22 april 1971) is een presentator.

Levensloop[bewerken]

Van de Westelaken groeide op in Maassluis, Hoogblokland en Uden als de oudste van drie kinderen. Hij volgde het vwo in Uden, behaalde daarna de propedeuse Bestuurskunde aan de Rijksuniversiteit Leiden en studeerde vervolgens Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam waar hij afstudeerde in 1996. In Leiden is hij voorzitter geweest van het dispuut AquaVite, onderdeel van de ALSV Quintus. Rik van de Westelaken begon zijn carrière op 16-jarige leeftijd bij omroep Kersenland (later Skyline RTV) in Uden. Hierna werkte hij tot 1999 voor de Amsterdamse lokale omroep AT5 op de nieuwsredactie als redacteur, verslaggever en presentator. Hierna ging hij naar de NOS waar hij werkte als verslaggever en presentator van het NOS Journaal.

Van de Westelaken viel ook regelmatig in bij de journaaluitzending van 20.00 uur. Incidenteel geeft Van de Westelaken, evenals collega Jeroen Overbeek, les op de School voor de Journalistiek in Utrecht.

Sinds eind september 2010 was Rik van de Westelaken ook invalpresentator bij het Radio 1 Journaal. Hij is in 2007 genomineerd geweest als "Best Geklede Man" door het tijdschrift Esquire. In 2008 werd hij, terwijl hij in Peking was voor de verslaggeving van de Paralympische Zomerspelen 2008, getroffen door een bacteriële infectie. Hij was daardoor geruime tijd uit de running. In februari 2009 begon hij weer als presentator bij het NOS Journaal.

Tijdens de Olympische Zomerspelen 2012 presenteerde hij vaak 's middags en 's avonds de nieuwsbulletins op Nederland 2. Tussendoor presenteerde hij flitsjournaals op Nederland 1.

In 2014 presenteerde Van de Westelaken een aantal speciale uitzendingen voor de NOS: de begrafenis van Nelson Mandela, de Nuclear Security Summit in Den Haag, het bezoek van Barack Obama aan Amsterdam en de dag van nationale rouw na de MH17-ramp. Die uitzending werd een jaar later genomineerd voor een Emmy Award. Ook presenteerde hij achttien uur lang de grote Giro 555-actie 'Stop Ebola' van de Samenwerkende Hulp Organisaties op vrijdag 28 november.

In 2016 presenteerde Van de Westelaken Moltalk bij de AVROTROS met Viviënne van den Assem als sidekick. Op 7 juli maakte hij bekend de NOS te verlaten en naar NET5 over te stappen om daar programma's te gaan maken waarvoor hij de wereld rond mag reizen.

Op 26 augustus 2016 presenteerde hij voor de laatste keer het NOS-Journaal.

Vanaf 12 januari 2017 was hij de quizmaster van het SBS6 programma 5 Golden Rings. In het voorjaar van 2017 was Van de Westelaken te zien met een seizoen Peking Express en met zijn reportage programma Rik Over De Grens bij NET 5.

In het najaar van 2017 was Van de Westelaken van NET 5 naar SBS 6 overgestapt waar hij het vernieuwde Vermist presenteerde onder de naam Team Vermissingen. Ook het tweede seizoen van Rik Over De Grens was bij SBS 6 te zien.

Sinds 1 mei 2018 is de presentator te zien bij AVROTROS, waar hij de presentatie van EenVandaag had overgenomen van Pieter Jan Hagens. Tevens neemt hij het stokje over van Art Rooijakkers als Wie is de Mol? – waarvan op 5 januari 2019 de seizoenspremière te zien was[1] – en Gouden Televizier-Ring Gala presentator.[2] In 2018 presenteerde hij samen met Ellie Lust de Pride Amsterdam op NPO3.

Varia[bewerken]

  • Van de Westelaken speelde zichzelf in de speelfilms Zomerhitte (2008) en Spion van Oranje (2009).
  • In 2014 is Van de Westelaken de stem van het luisterboek Oud worden zonder het te zijn van Rudi Westendorp en De tweede november van Tomas Ross; in 2015 Alleen maar helden van Charles Lewinsky en Galviston van Nic Pizzolatto.
  • Hij nam in 2015 deel aan het vijftiende seizoen van Wie is de Mol?; hij eindigde als winnaar.
  • Vier jaar na zijn winst bij ‘’ Wie is de Mol?’’ wordt hij de nieuwe presentator. Hij vervangt Art Rooijakkers.[1]
  • In 2018 is hij samen met Carolien Borgers de voorlezer van de Week van het Luisterboek cadeau-app. Hij leest het boek Ik kan er nét niet bij van Sander Verheijen. De cadeau-app is tijdens de Week van het Luisterboek van 9 tot en met 19 mei gratis te downloaden.

Externe links[bewerken]