Rikers Island

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Uitzicht op Rikers Island

Rikers Island is een eiland in de East River in New York City, gelegen tussen de stadsdelen Queens en the Bronx, nabij de landingsbanen van LaGuardia Airport. Het is ook de naam van de ruim anderhalve vierkante kilometer grote gevangenis op dit eiland. Het gevangeniscomplex met een capaciteit van 17.000 gevangenen[1] wordt beheerd door het New York City Department of Correction en heeft een budget van 860 miljoen dollar per jaar.[bron?] Er werken zevenduizend gevangenbewaarders en 1.500 burgers.

Het eiland is genoemd naar de Nederlandse kolonist Abraham Rycken[2] die in 1638 naar Long Island trok en wiens nazaten Rikers Island in hun bezit hadden tot het in 1884 verkocht werd aan de stad voor 180.000 dollar. Sindsdien is het op de een of andere manier altijd als een gevangenis gebruikt.

Rikers Island-gevangenis[bewerken]

De instelling bestaat uit tien gevangenissen en de gevangenenpopulatie bestaat voornamelijk uit lokale overtreders die hun borgtocht niet kunnen betalen in afwachting van hun proces, personen die een straf van één jaar of minder uitzitten en gevangenen die tijdelijk hier worden ondergebracht in afwachting van hun overbrenging naar een andere instelling wanneer daar plaats vrijkomt. De instelling is toegankelijk via een ongemarkeerde 1,28 km lange driebaansweg, de Rikers Island Bridge die op 22 november 1966 werd geopend door burgemeester John Lindsay.[3] Voordat de brug voltooid was kon het eiland alleen via een veerboot bereikt worden.

Het gevangeniscomplex werd stilaan een kleine stad. Er zijn scholen, ziekenhuizen, sportvelden, sportscholen, drugs rehabilitatieprogramma’s, kapellen, winkels, kappers, een bakkerij, een wasserette, een energiecentrale, een kopieerwinkel, een busdepot en zelfs een wasstraat. Rikers Island is één van de grootste gevangeniscomplexen in de Verenigde Staten

Geschiedenis[bewerken]

Het eiland werd tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog als militair oefenterrein gebruikt door zowel blanke troepen als door United States Colored Troops. De eerste regimenten die van het eiland gebruik maakten waren het 9th New York Volunteer Infantry Regiment en het 62nd New York Volunteer Infantry Regiment.

In 1884 kocht de stad New York het eiland van de nazaten van Abraham Rycken voor 180.000 dollar en gebruikte het eiland als een gevangenishoeve. In 1932 opende de stad er een mannengevangenis om de vervallen gevangenis op Blackwell’s Island (nu Roosevelt Island) te vervangen. Het eiland werd in 1954 vergroot waardoor de gevangenisfaciliteiten konden uitbreiden. Het oorspronkelijke gevangenisgebouw uit 1935 werd het James A. Thomas Center, een maximaal beveiligde instelling die in 2000 wegens structurele gebreken werd gesloten.

De kunstenaar Salvador Dalí schilderde een werk voor de gevangenis omdat hij zich moest laten verontschuldigen voor een lezing over kunst voor de gevangenen. Het werk hing van 1965 tot 1981 in de eetzaal tot het verplaatst werd naar de gevangenislobby om het veilig te stellen. In maart 2003 werd het werk echter gestolen en vervangen door een replica. Vier cipiers werden gearresteerd en voorgeleid. Drie bekenden schuld, de andere werd vrijgesproken maar het schilderij werd nog niet teruggevonden.

Externe links[bewerken]