Naar inhoud springen

Riksvei 3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Riksvei 3
Riksvei 3 in het Alvdal
Riksvei 3 in het Alvdal
Riksvei 3 in het Alvdal
Riksvei 3
Riksvei 3
Land Noorwegen
Provincie Innlandet
Lengte 291 km
Lijst van Noorse nationale wegen
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Noorwegen
Traject
Afrit autosnelweg Ulsberg E6
Afrit autosnelweg Tynset
Afrit autosnelweg Alvdal
Afrit autosnelweg Atna
Afrit autosnelweg Rena
Afrit autosnelweg Elverum 25
Kruising Hamar 25
Afrit autosnelweg Løten
Afrit autosnelweg Ådalsbruk
Afrit autosnelweg Romedal
Afrit autosnelweg Kalsveen
Knooppunt van wegen E6

De Riksvei 3 (Rijksweg 3) is een hoofdverbindingsweg in het oosten van Noorwegen. De weg loopt van de E6 bij Stange via Elverum en dan langs de Glomma naar Ulsberg in de gemeente Rennebu waar de weg weer aansluit op de E6. De weg is ruim 290 kilometer lang.

Plaatsen langs de weg

[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige riksvei 3 loopt door de gemeenten Stange, Løten, Elverum, Åmot, Stor-Elvdal, Rendalen, Alvdal, Tynset en Rennebu.

Riksvei 3 begint bij de afslag Kolomoen in de gemeente Stange. Het eerste deel van de weg is autoweg. De eerste plaats die de weg passeert is Romedal.

Vlak voor Ådalsbruk passeert de weg de grens tussen Stange en Løten. Voorbij Ådalsbruk houdt de autoweg op. De weg loopt langs de hoofdplaats van de gemeente om iets ten noorden daarvan samen te smelten met riksvei 25. Beide wegen volgen tot Elverum dezelfde route.

In Elverum eindigt het gezamenlijke tracé met riksvei 25. De weg loopt verder naar het noorden langs de westoever van de Glomma en ligt daarmee in het verlengde van riksvei 2 die vanaf Kongsvinger tot Elverum loopt. Even ten noorden van Rudstad passeert de weg de grens met de gemeente Åmot.

Rena

In de gemeente Åmot loopt de weg parallel met de Glomma en Rørosbanen. De weg loopt dwars door de hoofdplaats van de gemeente Rena. Het station van Rena ligt aan de weg.

Vlak voor Steinvik passeert de weg de grens met de gemeente Stor Elvdal. Vanaf Steinvik loopt alleen de weg nog op de westoever van de Glomma, de spoorlijn loopt verder over de oostoever. Even ten noorden van Trønness kruist de weg met fylkesvei 30 die richting Koppang loopt. Vlak voordat de weg bij Atna de gemeente verlaat kruist de weg de Glomma en loopt dan ook verder over de oostoever.

Op de oostoever passeert de weg Hanestad in de gemeente Rendalen.

Iets ten zuiden van het dorp Barkald passeert de weg de grens met de gemeente Alvdal. De weg loopt langs het dorp Bellingmo en de hoofdplaats Alvdal. Bij Alvdal kruist de weg opnieuw de Glomma en volgt verder de westoever. De spoorlijn blijft de oostoever volgen.

Langs Rv 3

Bij Auma wordt de grens met de gemeente Tynset gepasseerd. De weg wordt hier door fylkesvei 719 verbonden met de oostoever en het aargelegen station. De hoofdplaats van de gemeente is verbonden door fylkesvei 30. Vanaf de kruising met die weg verlaat de weg het tracé van Rørosbanen. De route loopt naar Kvikne langs de rivier de Orkla. Even ten noorden van Kvikne passeert de weg de grens tussen Hedmark en Trøndelag.

Het laatste deel van de weg loopt langs de Orkla tot aan het dorp Ulsberg waar de weg weer aansluit op de E6.