Ringwal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ringfort)
Ga naar: navigatie, zoeken
Hunneschans bij Duno
Ringwal de Hunenschans Uddel

Een ringwal, ringwalburg of walburg is een type versterking dat in Europa voorkwam gedurende de prehistorie, met name vanaf de latere bronstijd en ijzertijd en in sommige gebieden tot in de vroege middeleeuwen. Deze nederzettingen lagen vaak op een makkelijk te verdedigen plaats en waren omringd door een of meer houten of aarden wallen en geulen.

Nederland[bewerken]

In Nederland zijn ringwalburchten in te delen in twee groepen, de oudere in Zeeland en langs de kust. Deze burgen hebben een ronde vorm. De tweede groep is te vinden in het oosten van Nederland, deze ringwalburgen hebben een meer ovale vorm.

Zeeland[bewerken]

Canon van Zeeland, venster 4 Ringwalburg Burgh, ca. 885

In Zeeland werden vanaf de 9e eeuw ringwalburgen gebouwd ter verdediging tegen de Vikingen. In vredestijd zouden de burgen doorgaans onbewoond zijn geweest, maar in geval van gevaar vormden ze een veilig heenkomen voor de lokale bevolking. Bij deze ringwalburgen zijn er aan vier zijden doorgangen aangebracht, die met elkaar verbonden waren met houten paden in een kruis. Ook in Denemarken en aan de Belgische kust zijn er ringwalburgen gevonden, en er wordt daarnaast gespeculeerd over ringwalburgen in de buurt van de kust noordelijker in Nederland. De Deense ringwalburgen zijn van latere datum dan de burgen in Zeeland, er wordt vermoed dat deze burgen van de Zeeuwse afgeleid zijn. Op de ringburg in Domburg na lijken alle burgen in Zeeland aan het eind van de 10e eeuw verlaten te zijn, in de loop van de 11e en 12e eeuw werden de burgen weer opnieuw bewoond.

In Zeeland zijn ringwalburgen te vinden te:

Elders[bewerken]

Ook in Utrecht, Gelderland en Overijssel zijn ringwalburgen gevonden, deze hebben een meer ovale vorm dan de Zeeuwse ringwalburgen. Het gaat om de de Hun(n)eschans aan het Uddelermeer, de walburg bij Appel, de Hunneschans bij De Duno bij Heveadorp (gemeente Renkum), de Heimenberg in Rhenen, de Hunenborg in Volthe en de Schulenborg bij Almelo. Bij de Hunenborg en Hunneschans zijn beide opgravingen geweest, hieruit is geconstateerd dat deze burgen uit twee delen bestonden, een voorhof en een hoofdburg. Deze 2 burgen en de Schulenborg hebben afmetingen van ongeveer 150 bij 100 meter. De burgen in Rhenen en Doorwerth zijn beide halfopen waarbij de open kant onbegaanbaar is door een steile helling. Waarschijnlijk zijn de Duno, de Heimenberg en de Hunneschans in bezit geweest van graaf Balderik en Adela (dochter van Wichman van Hamaland) en hebben deze burgen als bescherming van de ijzerhandelsroutes gediend.

Utrecht[bewerken]

Gelderland[bewerken]

Noordelijker in Nederland zouden er ringwalburgen zijn geweest te:

België[bewerken]

In België zijn ringwalburgen te vinden te:

Frankrijk[bewerken]

In Frankrijk zijn ringwalburgen te vinden te:

Denemarken[bewerken]

In Denemarken zijn ringwalburgen te vinden te:

Ierland[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie: Ringforten in Ierland

Zweden[bewerken]

In de regio Skåne zijn twee ringwalburgen te vinden: