Rinopneumonie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.

Rinopneumonie is een paardenziekte veroorzaakt door een Equine Herpesvirus (EHV). De ziekte kent een viertal verschijningsvormen.

Verkoudheidsvorm[bewerken]

Dit is de meest voorkomende vorm van rinopneumonie. Over het algemeen verloopt deze vorm heel onschuldig. Het paard zal ongeveer enkele dagen tot ruim een week na de infectie opgelopen te hebben ziekteverschijnselen vertonen. In de meeste gevallen zijn de symptomen na een paar weken terug verdwenen. Tenzij er een secundaire bacteriële infectie ontstaat. Een bacterie alleen heeft weinig kans om de luchtwegen te infecteren, maar infecties met virussen maken een weg vrij zodat de bacteriën hun slag kunnen slaan. Bij een secundaire bacteriële infectie blijven de symptomen langer bestaan en zal er eventueel een antibioticakuur gegeven moeten worden.

Symptomen[bewerken]

Vaak bij jonge paarden, koorts, soms snotneus, hoesten, dikke benen, lymfeknopen zijn gezwollen, niet goed willen eten, ogen kunnen tranen.

Abortusvorm[bewerken]

Wanneer een drachtige merrie in contact komt met de EHV-infectie kan de baarmoeder geïnfecteerd geraken. Het virus verspreidt zich daar en infecteert de foetus. Het virus en de schade die het veroorzaakt heeft kan worden aangetoond in bepaalde organen van de geaborteerde vrucht. De merrie aborteert vaak pas een aantal maanden na het meemaken van de EHV-infectie, maar als de merrie plots hoge koorts krijgt kan ze ook binnen een paar dagen aborteren. Dit komt dan meestal door de koorts waarbij zich bepaalde hormonen door het lichaam aangemaakt worden en een abortus veroorzaken.

Symptomen[bewerken]

Bij merries, veroorzaakt abortus of zwak geboren veulens die vaak sterven; een wat slappe staart, ataxie (incoördinatie), eventueel ernstige verlammingsverschijnselen (meestal zijn enkel de achterbenen aangetast maar in ernstige gevallen ook de voorbenen), blaasverlamming, niet meer kunnen mesten.

Neurologische vorm[bewerken]

Deze vorm waarbij het zenuwstelsel aangetast wordt, komt gelukkig niet al te vaak voor. Door beschadiging van het ruggenmerg kunnen paarden verlamd worden.

Symptomen[bewerken]

Een wat slappe staart, ataxie (incoördinatie), eventueel ernstige verlammingsverschijnselen (meestal zijn enkel de achterbenen aangetast maar in ernstige gevallen ook de voorbenen), blaasverlamming, niet meer kunnen mesten.

Oogvorm[bewerken]

Heel zelden zien we deze vorm van de EHV-infectie. Het oog raakt hier geïnfecteerd waardoor er witte vlekjes op het hoornvlies ontstaan. Deze plekjes moeten goed behandeld worden omdat het hoornvlies anders blijvend beschadigd kan raken. Daarnaast kan het voorkomen dat er geen afwijkingen te zien zijn aan het oog maar dat paard (tijdelijk) een verminderd of totaal verlies van gezichtsvermogen heeft. Meestal betreft dit één oog.

Symptomen[bewerken]

Witte vlekjes op het hoornvlies, verminderd gezichtsvermogen.

Uitbraken[bewerken]

Eind februari 2012 overleden drie paarden aan rinopneumonie op een paardenpension in Berg en Dal. Ook in Heumen overleden in maart meerdere paarden en pony's aan de ziekte bij een manege. De Koninklijke Nederlandse Hippische Federatie (KNHF) laste meerdere evenementen afgelast. Hierna kwamen er meldingen van rhino uit Vlagtwedde, Winsum en Ede. Half maart versoepelde de KNHF de maatregelen.