Rio (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mal voor het gieten van tinnen figuren

Rio was de naam van een tingieterij te Tiel, later heropgericht te Kapel-Avezaath. De tingieterij ging failliet in 2010. De productie werd overgenomen door tingieterij Flevotin.

Geschiedenis[bewerken]

Het oorspronkelijke Rio werd opgericht in 1910. Het bedrijf ging omstreeks 1985 failliet. Op het vrijgekomen terrein, dat vlak ten zuidwesten van het centrum van Tiel ligt (Rio-Vahstal-terrein), werd begin 21e eeuw een woningbouwproject gestart. De straatnaam Tinnegieter herinnert aan de voormalige activiteit.

De naam Rio werd overgenomen door C.J. van der Leeden en H.M.J. Zwartebol, die in 1968 reeds een tingieterij in Leerdam waren begonnen. Ze vestigden zich in 1988 aan de Bergakker 64 te Kapel-Avezaath onder de naam: Tielse Tinindustrie RIO B.V.. In dit bedrijf werden tinnen producten vervaardigd die vooral door bezoekers werden gekocht. Er werd meer dan 42 ton tin per jaar verwerkt. Uiteindelijk vestigde het bedrijf zich opnieuw in Leerdam.

Het had rond 1995 in Tiel nog een omzet van 3,5 miljoen gulden, 60 procent afkomstig van de bezoekers, 15 procent van de export, eveneens 15 procent van de handel in Nederland en 10 procent van promotie- en relatiegeschenken. Bij de tingieterij werkten dertig mensen.[1]

Externe link[bewerken]

De tingieterij in de Riofabriek te Tiel in de collectie Gelderland van het streekmuseum Tiel