Rio Negro (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Negro - Guainía
Cruise schip in de buurt van Manaus op de Rio Negro
Lengte 1.700 2.250 km
Bron Chamasiqueni en Caño Loro
2° 8′ NB, 69° 34′ WL
Monding Amazone
3° 8′ ZB, 59° 54′ WL
Stroomt door Vlag van Brazilië Brazilië
Vlag van Colombia Colombia
Vlag van Venezuela Venezuela
Rio Negro (rivier) (Brazilië)
Rio Negro (rivier)
Rio Negro (rivier)
Rio Negro
Portaal  Portaalicoon   Geografie

De Negro of Guainía (Spaans: Río Guainía. Portugees: Rio Negro, vertaald: zwarte rivier) is de belangrijkste zijrivier aan de noordzijde van de Amazone.

Het is de langste zwartwaterrivier ter wereld en staat op de tweede plaats voor wat betreft het debiet, na de Amazone. De Rio Negro ontleent haar naam aan de blauwzwarte kleur van het water, veroorzaakt door de ontbinding van organisch materiaal.

De rivier heeft een lage zuurgraad. Dit heeft tot gevolg dat er maar weinig muskieten zijn, en er daardoor weinig malaria voorkomt, maar ook dat de visvangst maar beperkt kan worden beoefend.

In de Rio Negro stromen talloze zijrivieren uit. De belangrijkste zijn de Casiquiare, de Vaupés, de Rio Branco, de Inçana en de Unini. Via een bifurcatie tapt de Casiquiare een deel van het water van de Orinoco af. De Orinoco komt uit op de Caraïbische Zee, maar een deel van het water van de Orinoco vloeit via de Casiquiare, Rio Negro en Amazone naar de Atlantische Oceaan.

De samenvloeiing van de Rio Negro met de Amazone staat bekend als de Encontro das Águas (ontmoeting van de wateren): de bruingeel gekleurde wateren van de Solimões (= bovenloop van Amazone) en het zwarte water van de Rio Negro stromen kilometers naast elkaar zonder te mengen. In de samenvloeiing met de Amazone liggen in de rivier een wirwar van eilanden.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Negro River (tributary of the Amazon) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.