Ritt Bjerregaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ritt Bjerregaard
Ritt Bjerregaard
Ritt Bjerregaard
Algemene informatie
Geboren Kopenhagen, 19 mei 1941
Nationaliteit Deense
Beroep onderwijzeres
politica
Bekend van haar burgemeesterschap in Kopenhagen
Overig
Politiek voormalig Radicaal Links
Website Persoonlijke website
Demonstratie tegen Ritt Bjerregaard na de ruiming van het jongerenhuis "Jagtvej 83".
Rit Kopenhagen uit, en de rest van de gemeenteraad mee

Jytte Ritt Bjerregaard (Kopenhagen, 19 mei 1941) is een Deense onderwijzeres en politica. Ze is lid van de Deense sociaaldemocraten (Socialdemokraterne). Van 1 januari 2006 tot 31 december 2009 was zij burgemeester van Kopenhagen (overborgmester). Daarvoor heeft zij verschillende nationale en internationale politieke functies bekleed. Ze is getrouwd met historicus Søren Mørch.

Levensloop[bewerken]

Bjerregaard groeide op in de Kopenhaagse wijk Vesterbro als oudste dochter in een gezin met drie kinderen. Tot 1970 werkte ze als onderwijzeres op een basisschool, maar hier stopte ze mee vanwege haar groeiende politieke ambities. In 1970 werd ze ook gekozen voor de gemeenteraad van Odense en vanaf 21 september 1971 was ze lid van het Deens parlement (Folketing). Ze bleef dit tot 22 januari 1995 en was het opnieuw van 20 november 2001 tot 8 februari 2005. Daarnaast heeft ze verschillende ministersposten bekleed (onder andere Onderwijs en Sociale Zaken) in de kabinetten van Anker Jørgensen en Poul Nyrup Rasmussen. Tussen 1995 tot 1999 was ze Europees commissaris van Milieu, Nucleaire Veiligheid en Consumentenbeleid. Op 16 november 2005 werd ze gekozen tot burgemeester van Kopenhagen met 60.338 voorkeurstemmen. Vier jaar later stelde ze zich niet herkiesbaar en werd opgevolgd door partijgenoot Frank Jensen.

Samen met onder andere oud-premier Poul Nyrup Rasmussen en Mogens Lykketoft wordt ze tot de 'gouden generatie' van de sociaaldemocraten gerekend.