Rivella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rivella Rood door de jaren heen

Rivella is een koolzuurhoudende frisdrank die gedeeltelijk uit wei wordt gemaakt. Wei is een restproduct van de kaasfabricage.

Het product werd in 1952 in Zwitserland door Robert Barth ontwikkeld, naar een recept dat zijn broer had verkregen uit de erfenis van een bioloog.[1]

De drank wordt sinds 1957 in licentie in Nederland gemaakt, anno 2012 door Vrumona. Lange tijd was Rivella er in twee varianten: de 'gewone' Rivella (met een voornamelijk rood label), met suiker als zoetstof, en een versie zonder suiker, Rivella Light, dat in andere landen Rivella Blauw wordt genoemd.

Sinds 2005 wordt in Nederland ook Rivella met groene thee-extracten verkocht, met suiker als zoetstof. Het is op andere afzetmarkten bekend als Rivella Groen. In maart 2015 werd de nieuwe variant Rivella Cranberry geïntroduceerd.

Rivella kan beschouwd worden als de nationale drank van Zwitserland met een marktaandeel van 15% (2002) en is verder eigenlijk alleen bekend in de regio's rond Zwitserland (Zuid-Duitsland, Oostenrijk, Oost-Frankrijk), Luxemburg en Nederland. Wat nu Rivella Light heet werd voor het eerst geïntroduceerd in Nederland, in 1958[2] voor diabetici en heeft daar het grootste marktaandeel buiten Zwitserland.

Rivella gebruikte lange tijd de reclameslogan "Rivella, een beetje vreemd, maar wel lekker", die erg bekend is geworden.

Externe links[bewerken]