Rivella

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Rivella is een koolzuurhoudende frisdrank die gedeeltelijk uit wei wordt gemaakt. Wei is een restproduct van de kaasfabricage.

Herkomst[bewerken]

Zwitserse uitmonstering van Rivella Rood door de jaren heen

Het product wordt in 1951 in Zwitserland ontwikkeld door Robert Barth (1922-2007), naar een recept dat zijn broer verworven heeft uit de erfenis van een bioloog.[1] Rivella kan beschouwd worden als de nationale frisdrank van Zwitserland met een marktaandeel van 15% (2013). Het is slechts op een beperkt aantal andere West- en Midden-Europese markten verkrijgbaar. Na Zwitserland is Nederland de belangrijkste afzetmarkt.

Nederland[bewerken]

De frisdrank wordt sinds 1957 in licentie in Nederland gemaakt, aanvankelijk door de Coöperatieve Condensfabriek Friesland (dat in Rivella een manier ziet om het restproduct wei te gelde te maken) en vanaf 1984 door Vrumona. Lange tijd is Rivella in Nederland verkrijgbaar in twee varianten: de gewone suikerhoudende Rivella met een rood etiket, en een suikervrije variant die kunstmatige zoetstoffen bevat en een blauw etiket heeft.[2] In de volksmond wordt gesproken van Rivella Rood en Rivella Blauw. De suikervrije versie, in Nederland geïntroduceerd in 1958 als frisdrank voor diabetici, is vanaf het midden van de jaren tachtig nog slechts de enige variant die door Vrumona wordt geproduceerd. Onder de naam Rivella Light vindt deze frisdrank niet langer alleen aftrek onder diabetici maar ook onder consumenten die "aan de slanke lijn doen".[3]

Om het merk Rivella niet te laten verstoffen en ook bij nieuwe consumentengroepen ingang te doen vinden, worden de laatste jaren nieuwe varianten op de markt gebracht. Zo is sinds 2005 een variant verkrijgbaar met groene thee-extracten (Rivella Green Tea) en is in 2015 een variant met cranberrysap geïntroduceerd (Rivella Cranberry). In 2017 zijn ook een aantal koolzuurvrije smaakvarianten aan het assortiment toegevoegd.

Reclame[bewerken]

Een Rivella-televisiecommercial die in 1972 bij veel andere frisdrankproducenten in het verkeerde keelgat schoot was die waarbij demonstratief getoond werd wat het verschil was tussen gewone frisdrank en suikervrije Rivella, namelijk drie-en-half suikerklontje per glas. Vanaf 1990 bediende Rivella zich een aantal jaren van de reclameslogan Een beetje vreemd, maar wel lekker. Deze slogan, afkomstig uit de koker van reclamebureau PPGH/JWT, wist zich min of meer los te zingen van het product Rivella en wordt sindsdien ook wel als zegswijze gehanteerd voor andere producten of gerechten met een eigenaardige smaak. In 2014 werd fotomodel Doutzen Kroes gestrikt voor een Rivella-televisiecommercial met als boodschap Naturel is wel zo lekker![4] Daarop won Rivella in augustus 2014 de derde prijs in de Kletsmajoor Award van de Consumentenbond. De frisdrank claimt namelijk uitsluitend met natuurlijke ingrediënten te zijn bereid, terwijl er drie kunstmatige zoetstoffen in zitten.[5]

Externe links[bewerken]