Riverdale (televisieserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Riverdale
Riverdale
Genre Tienerdrama, mysterie, romantiek
Speelduur 42-54 minuten
Ontwikkelaar Roberto Aguirre-Sacasa
Hoofdrollen KJ Apa, Lili Reinhart, Camila Mendes, Cole Sprouse, Marisol Nichols, Madelaine Petsch, Ashleigh Murray, Mädchen Amick, Luke Perry, Mark Consuelos, Casey Cott, Skeet Ulrich, Charles Melton, Vanessa Morgan, Wyatt Nash
Muziek Blake Neely, Sherri Chung
Land van oorsprong Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Taal Engelstalig
Uitzendingen
Start 26 januari 2017
Afleveringen 117
Seizoenen 6
Netwerk of omroep The CW, Netflix
Beeldformaat 16:9
Voorganger(s) Archie Comics
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Riverdale is een Amerikaanse televisieserie gebaseerd op de personages uit de Archie Comics. De serie werd voor The CW aangepast door Archie Comics' chief creative officer Roberto Aguirre-Sacasa en wordt geproduceerd door Warner Bros. Television en CBS Television Studios in samenwerking met Berlanti Productions en Archie Comics. Oorspronkelijk bedacht als een speelfilmaanpassing voor Warner Bros. Pictures, werd het idee opnieuw opgepakt als een televisieserie voor Fox. In 2015 is de ontwikkeling van het project verplaatst naar The CW, waar de serie is besteld voor een pilot. Het filmen vindt plaats in Vancouver in Brits-Columbia. De serie ging op 26 januari 2017 in première. Het 7de seizoen, wat ook het laatste seizoen is, word vanaf 2023 uitgezonden op Netflix.

Netflix heeft de exclusieve internationale uitzendrechten voor Riverdale, waardoor de serie minder dan een dag na de oorspronkelijke Amerikaanse uitzending als originele serie op het platform beschikbaar is.

De serie bevat een cast gebaseerd op de karakters van Archie Comics en volgt het leven van Archie Andrews (KJ Apa) in de kleine stad Riverdale en de geheimen die schuilen achter het perfecte plaatje dat de stad uitstraalt.

Verhaallijn[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Seizoen 1[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal vindt plaats in het fictieve stadje Riverdale. Op het eerste gezicht lijkt Riverdale een rustige, onschuldige stad, maar schijn bedriegt. Na de tragische dood van middelbare scholier Jason Blossom is niets meer hetzelfde. Archie Andrews wil een carrière als muzikant nastreven en probeert zijn verbroken vriendschap met klasgenoot en aspirant schrijver Jughead Jones te herstellen. Archie heeft een kortstondige, geheime relatie met zijn muziekdocente Ms. Grundy. Ondertussen vindt Archies buurmeisje, Betty Cooper, het lastig om haar liefde aan Archie toe te geven.

Wanneer een nieuwe klasgenootje, Veronica Lodge, met haar moeder Hermione vanuit New York naar Riverdale verhuist springt er een vonk over tussen haar en Archie. Veronica wil echter haar nieuwe vriendschap met Betty niet in gevaar brengen. Verder is er nog Cheryl Blossom, die het leuk vindt om drama te veroorzaken tussen Archie, Betty, Jughead en Veronica. Ook is Cheryl de tweelingzus van Jason en heeft het dus ook het moeilijkst met zijn dood. Echter weet zij meer over zijn mysterieuze dood dan ze wil toegeven. In de laatste aflevering zoenen Betty en Jughead, tijdens het zoenen wordt er op de deur geklopt en staat Tall Boy daar. Die geeft vervolgens een Serpent-jas aan Jughead. Ondertussen verschijnt er een nieuwe crimineel in Riverdale. Eerst schiet hij op Archies vader, Fred Andrews, die het overleeft dankzij Archie, die hem zonder rijbewijs naar het ziekenhuis brengt. Het blijkt dat Clifford Blossom zijn zoon Jason heeft neergeschoten en in het geheim drugs heeft gesmokkeld. En zichzelf ophangt in zijn schuur waar de sheriff zijn lichaam en de drugs vindt

Seizoen 2[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het begin van het tweede seizoen keert Veronica's vader, Hiram Lodge, terug uit de gevangenis. En hij begint zijn plannen te maken met Veronica’ s moeder om Riverdale naar zijn eigen terrein te maken. Archie en Betty nemen het op tegen de mysterieuze seriemoordenaar "Black Hood", die kwaad wil doen in Riverdale. Archie begint een relatie met Veronica en is betrokken bij de ondergrondse activiteiten van Hiram Lodge. Jughead sluit zich aan bij de Southside Serpents, een groep criminelen, en identificeert zich steeds meer met het zuidelijke deel van de stad na een bezoek aan de middelbare school Southside High.

Ondertussen is Betty op zoek naar haar broer, die na zijn geboorte is ter adoptie is afgestaan door haar moeder Alice. Later blijkt dat de man waarvan werd aangenomen dat hij de broer van Betty was, eigenlijk de moordenaar is van haar echte broer. Uiteindelijk wordt ontdekt dat Betty's vader, Hal Cooper, de mysterieuze "Black Hood" blijkt te zijn. Jughead sluit een deal met Hiram om zich over te geven aan de Ghoulies en Penny Peabody om een bendeoorlog te voorkomen. Wanneer hij daar aankomt, slaan de Ghoulies Jughead bijna dood. Betty belt Jughead's vader, F.P. Jones, die meteen op zoek gaat naar zijn zoon. Kort daarna zie je een scène waarin Jughead halfdood door F.P. uit het bos wordt gedragen.

Seizoen 3[bewerken | brontekst bewerken]

Archie wordt beschuldigd van moord door een listige streek van Hiram Lodge. Die misdaad zou hij zogenaamd gepleegd hebben in het bos waar hij verbleef met Veronica, maar Hiram Lodge’s zijn assistent had het gedaan. Aangezien de jury totaal verdeeld is, zou de rechter de zaak hebben heropend. Archie tekent echter een schikkingsovereenkomst met de aanklager, zodat hij en zijn familie en vrienden niet langer het hele proces hoeven te doorstaan. Hij wordt naar de jeugdgevangenis van Hiram Lodge gestuurd. Deze gevangenis blijkt een illegale vechtclub te zijn. Archie ontsnapt dankzij zijn vrienden en moet Riverdale een tijdje verlaten om onder te duiken. Hij is dan samen met Jughead en zijn op de vlucht van Hiram Lodge

Het spel "Griffins & Gargoyles" verschijnt in Riverdale, dat angst en terreur veroorzaakt in de stad. De middernachtclub, die jaren geleden is opgericht door de ouders van de hoofdpersonen, maakt zich zorgen over hun kinderen. Betty wordt naar de zusters der stille genade gestuurd en ontdekt het valse spel dat zij spelen, later word het pand gekocht door de zogenaamde “vredelievende” boerderij, die een nog mysterieuze geheim hebben, en Betty zoekt uit wat er eigenlijk allemaal echt aan de hand is en ontdekt het vreselijke geheim daar. In de seizoensfinale ontdekken Archie, Jughead, Betty en Veronica dat Penelope Blossom Griffins & Gargoyles terug de stad in heeft gebracht en dat Chic vermomd is als Gargoyle King. De vier jongeren moeten in het bos opdrachten uitvoeren voor Penelope om zich er levend vanaf te brengen. Uiteindelijk worden ze beschermd en gered door de Serpents en de Pretty Poisons.

Seizoen 4[bewerken | brontekst bewerken]

Nu de Black hood (Hal Cooper) dood is, en het spel Griffins & Gargoyles officieel voorbij is, is het in Riverdale weer een beetje rustig. Maar na een oude mysterie komt er vanzelf weer een nieuwe, namelijk de Stonewall Prep kostschool. Jughead word toegelaten tot deze prestigieuze kostschool voor zijn laatste jaar in het middelbaar, maar weet niet dat deze school een verschrikkelijke geheim heeft en een uitdaging voor hem zal zijn. Bovendien zijn de vreselijke geheimen van het boerderij eindelijk bijna opgelost, Alice werkt als FBI medewerker en zoekt uit wat ze van plan zijn in het boerderij, terwijl Betty en haar halfbroer Charles (die eigenlijk nog in leven is en een FBI agent blijkt te zijn) proberen uit te vinden hoe ze Alice kunnen bevrijden en Edgar en de boerderij kunnen tegen houden voor hun vreselijke praktijken.


Archie’s vader, Fred, is overleden door een auto ongeluk, Archie’s moeder woont nu officieel terug met Archie. (In werkelijkheid is de acteur ook overleden) Veronica’s ouders zitten allebei opgelosten in de gevangenis, waardoor Veronica voor een tijdje alleen woont, maar later komen ze weer vrij en maken het weer goed met elkaar. Later komt Veronica erachter dat ze een halfzus heeft genaamd Hermosa, die kennelijk meer aan haar vaders zijde staat dan Veronica. Ondertussen heeft Cheryl wegens onverwerkte verdriet het lichaam van haar broer Jason opgegraven en bracht het naar haar huis, waar Toni (haar vriendin) er heel raar naar opkijkt. Penelope lijkt verdwenen te zijn na het Griffins & Gargoyles finale spel. Later ontdekt Cheryl dat Penelope zich heeft verstopt in het huis en probeert Cheryl bang te maken, waarna Cheryl wraak neemt op haar moeder.

Ondertussen ligt er bijna dagelijks voor de voordeur van Alice en FP een cassette met urenlange beelden van hun voordeur, en er worden zelfs namaak videos gemaakt van (slechte) gebeurtenissen die zich hebben afgespeeld in Riverdale…

Seizoen 5[bewerken | brontekst bewerken]

…. De waarheid is aan het licht gekomen over de videotapes, Betty en Jughead zijn erachter gekomen dat Jellybean de videotapes maakte en de toneelstukjes. Ondertussen is er nog meer waarheid aan het licht gekomen, namelijk dat Charles en Chick een geheime relatie hebben en ze zelfs studenten van Stonewall Prep hebben vermoord. Charles gaat de gevangenis in, maar word samen met Chuck vermoord door Betty. Ondertussen is het laatste schooljaar voorbij voor Betty en haar vrienden en vieren de diploma uitreiking, behalve voor Archie. Na de diploma uitreiking gaat ieder zijn/haar eigen weg, en Archie verlaat Riverdale voor het leger voor 7 jaar…

Na 7 jaar is Archie weer terug van het leger, hij en zijn vrienden zijn nu volwassenen, van 25 jaar. Betty is nu een FBI agent, Veronica is getrouwd, en Jughead is nog steeds een schrijver. Maar zoals ieder seizoen komt er weer een nieuw mysterie in Riverdale, na 7 jaar. Jughead en Betty komen oog in oog te staan met een mysterieuze en angstaanjagende schepsel, en krijgen er zelfs nachtmerries van. Polly word vermist en word later dood teruggevonden. Het blijkt dat er meerdere vrouwen vermist worden en later dood teruggevonden worden. Betty wil opzoek gaan naar de moordenaar. Later scheid Veronica van Chad, en neemt Betty ontslag als FBI agent. Ondertussen moest Hiram Lodge van alle inwoners van Riverdale de stad voorgoed verlaten en nooit meer terug komen, maar laat een bom als afscheidscadeau achter…

Seizoen 6[bewerken | brontekst bewerken]

De bom van Hiram heeft de twee dimensies verdeeld: Riverdale en Rivervale, waardoor Riverdale in een paralel universum terecht is gekomen. Archie en zijn vrienden hebben nu zelfs superkrachten, Cheryl kan het vuur beheersen en is bezig met heksenpraktijken samen met haar oude vriendin Heather, Archie is immuun tegen alle wonden, Betty kan de auras van mensen zien, Jughead kan de gedachten horen van mensen ondanks hij doof is geworden, en Tabitha kan door de tijd reizen, en ontdekt dat zij de beschermengel is van Riverdale. Cheryl word bezeten door de geest van haar voorouder Abigail Blossom en zoekt wraak naar de mensen die haar hebben verbrand. Veronica’s plan om haar vader te doden is gelukt, Hiram Lodge is er niet meer.

Door de verdeling van de twee dimensies is er een kwade tovenaar van Rivervale naar Riverdale terecht gekomen, genaamd Percival, hij wil Riverdale veroveren en terroriseert heel de stad met zijn kwade spreuken. Archie en zijn vrienden zoeken een plan om hem te stoppen. Maar wanneer hij verslagen word roept hij een komeet op om Riverdale te vernietigen. Dankzij Cheryl en de krachten van haar vrienden is het haar gelukt om de komeet te vernietigen, máár, daardoor word er weer een nieuwe dimensie gecreëerd en gaan Archie en zijn vrienden terug naar de jaren 50 en worden terug tieners….

Afbeeldingen van de acteurs[bewerken | brontekst bewerken]

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Legenda

= Hoofdrol
= Bijrol
= Gastrol
= Geen rol
Acteur Personage Aantal afleveringen
S01 S02 S03 S04 S05 S06 Totaal
KJ Apa Archie Andrews 13 22 22 19 19 19 114
Lili Reinhart Betty Cooper 13 22 22 19 19 22 117
Camila Mendes Veronica Lodge 13 22 22 19 18 22 116
Cole Sprouse Jughead Jones 13 22 22 19 18 22 116
Madelaine Petsch Cheryl Blossom 12 21 20 19 18 21 111
Casey Cott Kevin Keller 13 21 20 19 17 19 109
Mädchen Amick Alice Cooper 12 20 19 16 16 21 104
Marisol Nichols Hermione Lodge 13 20 15 11 5 1 65
Martin Cummins Tom Keller 10 17 11 6 10 11 65
Skeet Ulrich FP Jones 7 17 20 17 3 64
Alvin Sanders Pop Tate 6 13 13 11 5 14 62
Luke Perry Fred Andrews 13 17 5 2 1 4 47
Lochlyn Munro Hal Cooper 12 17 14 1 1 4 41
Ashleigh Murray Josie McCoy 7 17 14 1 1 40
Vanessa Morgan Toni Topaz 17 17 18 12 19 83
Charles Melton [1] Reggie Mantle 15 16 13 16 19 79
Mark Consuelos Hiram Lodge 21 19 18 16 1 75
Drew Ray Tanner Fangs Fogarty 13 17 9 15 20 74
Jordan Connor Sweet Pea 15 14 3 4 36

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]