Rizjskaja (metrostation TPK)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Rizjskaja
Рижская
De middenhal
Algemeen
Lijn(en) Metrolijn 11 van Moskou Grote Ringlijn
Opening 1 maart 2023
Constructie
Type Pylonenstation
Perrons 1
Perronsporen 2
Stadsgewestelijknet
Rzjevskaja
Rzjevskaja (2021)
Rzjevskaja (2021)
Aansluitend(e) metrostation(s)
Lijn Station
Rizjskaja
Route
Metrolijn 11 van Moskou Richting Volgend station
Met de klok mee Sokolniki
Tegen de klok in Marina Rosjtsja
Ligging
Coördinaten 55° 48′ NB, 37° 38′ OL
Rizjskaja (metro van Moskou)
Rizjskaja
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Rizjskaja (Russisch: Рижская uitspraak) is een toekomstig station aan de Grote Ringlijn van de Moskouse metro. Het station ligt op de grens van de rayons Marina Rosjtsja en Metsjanski. Het station is geopend op 1 maart 2023 als onderdeel van het deeltraject LefortovoSavjolovskaja.

Naam en ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd aanbesteed als Rizjskaja maar is op 8 april 2015 Rzjevskaja (Russisch: Ржевская) genoemd naar de gelijknamige voorstadshalte die boven het station ligt. Op 5 november 2019 werd teruggekeerd naar de oorspronkelijke naam Rizjskaja. Het bouwterrein ligt op de plaats van de voormalige Rigase Radiomarkt naast het Krestovski viaduct. Van alle stations van de Grote ringlijn ligt het het dichtst bij het Kremlin en is samen met Roebtsovskaja een van de twee in het centrale district van Moskou. Het station krijgt een overstap naar de Kaloezjsko-Rizjskaja-lijn door een verbindingstunnel naar Rizjskaja. De verdeelhallen komen aan de beide uiteinden van het station. De westelijke sluit aan op een bestaande voetgangerstunnel onder het stationsplein van Station Moskva Rizjskaja, de oostelijke komt bij de voorstadshalte Rzjevskaja waarmee ook een overstap mogelijk is naar de voorstadstreinen.

Ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontwerp van het station werd in 2013 door het Spaanse bedrijf Bustren ter hand genomen. Dat ontwerp werd echter verworpen en in 2016 kwam er een Russisch ontwerp voor een pylonenstation De inrichting van het station kwam tot stand via een stemming op het inspraakportaal “actieve burgers”, dat op 13 juni 2017 koos voor het ontwerp van Blank ARCHITECTS (Россия). Het ontwerp symboliseert de poorten naar de stad en de doorgangen tussen de pylonen zijn dan ook als poort uitgevoerd.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Maart 2017 Op het terrein van het voormalige 4e busdepot, naast spoorwegdepot Moskou 2, begint de bouw van startschacht 17.
  • Mei 2017 De afwerking van de startschacht voor de tunnelboormachines begint.
  • Juni 2017 Vloer van de startschacht wordt gestort.
  • 20 juli 2017 De bouw van de aansluiting vanaf Rizjskaja aan de Kaloezjsko-Rizjskaja-lijn gaat van start.
  • 20 februari 2018 Het boren van een tweede schacht begint op de bouwplaats van het station.
  • 19 september 2018 De bouw van de twee tunnelboormachines voor de tunnels richting Savjolovskaja begint voor de geplande start begin 2019.
  • 18 december 2018 Het boren van de noordelijke tunnelbuis naar Savjolovskaja begint.
  • 11 maart 2019 Het boren van de roltrapschacht, van ongeveer 118,5 lengte, gaat van start.