Rizla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rizla van begin 20e eeuw (zonder lijmstrook)

RIZ LA + (Riz Lacroix), meestal vereenvoudigd tot Rizla, is een merk sigarettenpapier. De naam verwijst naar de firma Lacroix, die vanaf 1860 sigarettenpapier vervaardigt dat door zijn kleur en textuur doet denken aan rijst (riz is Frans voor 'rijst'). Lacroix maakte het originele vloeipapier ook met rijst als grondstof. Tegenwoordig is het merk eigendom van Imperial Brands, het voormalige Imperial Tobacco.

Geschiedenis[bewerken]

In 1532 duikt de betrokkenheid van de familie Lacroix bij de papierindustrie voor het eerst op in de archieven. De uit het tegenwoordige departement Dordogne afkomstige Pierre de Lacroix verkoopt in dat jaar een voorraad papier in Bordeaux. Door de eeuwen heen groeit Lacroix uit tot een belangrijke papierproducent.

Vanaf het begin van de negentiende eeuw wordt, met de toenemende populariteit van de sigaret, de productie van lichte papiersoorten steeds belangrijker. Veel van het door de familie Lacroix geproduceerde vloeipapier wordt door rokers gebruikt om zelf sigaretten te rollen.

Léonide Lacroix introduceert in 1860 speciaal voor deze doelgroep het product Papier Tabac. Dit geregistreerde handelsmerk van de firma Lacroix slaat op een boekje waarvan de uitscheurbare blaadjes juist groot genoeg zijn om een sigaret mee te rollen. Vanaf 1867 wordt voor deze vloeitjes de merknaam RIZ LA + gebruikt.

RIZ LA + groeit al snel uit tot een internationaal merk. In 1882 wordt op de drie papiermachines in Mazères en Angoulême 1150 ton vloeipapier per jaar geproduceerd. De firma L. Lacroix Fils & Cie heeft dan 600 werknemers en Rizlavloeitjes zijn tot in de VS verkrijgbaar.

In 1932 introduceert Rizla twee nieuwigheden: er wordt een randje gom op de vloeitjes aangebracht, wat het dichtplakken vergemakkelijkt, en de papiertjes worden niet meer tot een boekje verwerkt maar zitten los in hun kartonnen verpakking, volgens het systeem dat daarvoor nu nog steeds gebruikelijk is.

In 1937 wordt de eerste buitenlandse vestiging van Rizla geopend in Wembley in Engeland. Vanaf 1949 worden de vloeitjes voor de Benelux vervaardigd in Antwerpen.

In de jaren 60 wordt Rizla populair onder liefhebbers van het dan in opkomst zijnde cannabis. Cannabisrokers prefereren echter grotere vloeitjes. Er ontstaan vernuftige methodes om van twee kleine vloeitjes één grote te maken. In 1977 introduceert Rizla grotere vloeitjes: Rizla King Size. Volgens Rizla is dit nieuwe product bedoeld om in te spelen op de populariteit van king-sizesigaretten.

De familie Lacroix verkoopt in 1978 de meerderheid van haar aandelen aan haar compagnons in België: de familie Painblanc. Die worden in de loop van de jaren door diverse investeerders uitgekocht. Sinds 1997 is Rizla eigendom van Imperial Tobacco.

Zie ook[bewerken]